ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA a prezentat cele mai importante acțiuni realizate în anul 2023

17:53 | 25.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a prezentat cele mai importante acțiuni realizate de către instituție în acest an. Printre acestea se numără obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre procesată și ouă de consum (categoria A) și digitalizarea procesului de eliberare a actelor permisive tip autorizație, transmite MOLDPRES.

Astfel, în prezent Agenția eliberează online patru acte permisive, ceea ce înseamnă că operatorii din domeniul alimentar depun cererea și primesc actul online, fără a se deplasa la sediile Agenției. Solicitanții economisesc timp, iar procesul de eliberare a devenit unul transparent, anual fiind eliberate peste 15 mii de acte. Mai mult, de la 1 mai, certificatele fitosanitare eliberate sunt protejate prin aplicarea QR-codului. Astfel, este exclusă orice tentativă de falsificare și este facilitat comerțul internațional de fructe și legume.

Totodată, potrivit ANSA, procedurile de certificare sanitar-veterinară au fost optimizate și au fost reglementate condițiile pentru a permite comercializarea surplusului de produse alimentare de origine animală din gospodăriile casnice.

În același timp, Planul național de reziduuri pentru produse alimentare de origine animală a fost completat cu produse noi și prezentat, în termen, la Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene. Documentul menționat stă la baza controlului efectuat de către ANSA.

Alte acțiuni implementate în acest an vizează modificarea procedurii de retragere a produselor alimentare neconforme și fortificarea controlului la import, în baza evaluării riscurilor stabilite la nivelul Uniunii Europene. 

Conform datelor instituției, indicatorii de performanță pentru anul 2022 au fost realizați în proporție de 100%, iar Agenția a semnat în acest an două documente de colaborare externă cu autoritățile competente din România și cu cele din Azerbaidjan.

Recent, Guvernul a aprobat o hotărâre care vizează reorganizarea ANSA în vederea consolidării capacității de control.

img23004237

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!