ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tineri antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului sunt susținuți de UE și PNUD

11:54 | 26.05.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Peste 60 de tineri antreprenori s-au reunit pe 22 mai, la Tiraspol, unde a avut loc conferința finală dedicată proiectului „Start pentru tineri”. Din 2020, Uniunea Europeană, prin intermediul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a susținut 39 de idei de afaceri cu peste 440 de mii de euro, transmite MOLDPRES.

„Uniunea Europeană recunoaște importanța soluționării provocărilor cu care se confruntă oamenii și a promovării practicilor durabile. Prin urmare, am încurajat tinerii antreprenori să dezvolte afaceri care au un impact pozitiv asupra mediului, societății și comunităților. Această abordare nu numai că sprijină creșterea economică, ci și promovează o cultură a antreprenoriatului responsabil”, a menționat Magdalena Mueller-Uri, şefa Secției Cooperare din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. 

Afacerile noi lansate sau menținute grație susținerii UE-PNUD acoperă un spectru larg de servicii și produse, cum ar fi servicii de croitorie, studiouri culinare, cabinet veterinar, livrări sau producție alimentară (biscuiți, brânzeturi, vin, oțet, carne afumată) și industrială (mobilă, articole printate 3D, genți sau jucării eco). În cadrul conferinței, tinerii antreprenori beneficiari de granturi și-au împărtășit experiența și parcursul lor în lumea afacerilor.

„Susținerea tinerilor antreprenori de pe ambele maluri ale râului Nistru înseamnă nu doar promovarea creșterii economice la nivel local, ci și investiții în viitorul comunității de afaceri și consolidarea coeziunii sociale. PNUD și Uniunea Europeană cred cu fermitate în sinergia dintre maluri, care contribuie la un viitor comun prosper”, a afirmat Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

În contextul noilor realități de muncă impuse de multiplele crize, UE și PNUD au susținut procesele de menținere/creare de locuri de muncă în sectoare economice durabile și pregătite pentru viitor, dar și au încurajat tinerii care au ales să rămână acasă, decât să plece în străinătate. Concursul de granturi „Start pentru tineri” a avut două ediții. În 2020, au obținut finanțare 26 de tineri antreprenori, iar în 2022 – alți 13.

Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Foto: PNUD

img23004265

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!