ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Implementarea celor nouă recomandări pentru aderare la UE a fost analizată de către Comisia Europeană la Chișinau

13:38 | 26.05.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut o întrevedere cu directorul general pentru politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea din cadrul Comisiei Europene, Gert Jan Koopman, la care au participat și reprezentanții Cancelariei de Stat, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Național Anticorupție, Consiliului Concurenței, Consiliului Audiovizualului și Agenției Relații Interetnice, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Reuniunea a fost dedicată implementării de către Republica Moldova a celor nouă recomandări propuse de către Comisia Europeană în iunie 2022 în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. S-au discutat în detalii progresele în realizarea de către țara noastră a recomandărilor cu privire la deoligarhizare, creșterea capacităților administrative, gestionarea finanțelor publice și creșterea implicării societății civile în procesele decizionale.

Vicepremierul Nicu Popescu a subliniat că implementarea recomandărilor Comisiei Europene a fost, pe tot parcursul de după obținerea statutului de candidat pentru aderarea la UE, și actualmente rămâne a fi o prioritate a autorităților. „Am reușit să obținem un progres semnificativ în realizarea recomandărilor și continuăm să lucrăm asupra implementării acestora, pentru a asigura durabilitatea impactului. Sperăm că eforturile Republicii Moldova vor constitui o bază solidă pentru Comisia Europeană pentru a recomanda, în toamna anului 2023, lansarea negocierilor de aderare”, a declarat oficialul moldovean.

La rândul său, directorul general Gert Jan Koopman a salutat eforturile întreprinse de către autoritățile Republicii Moldova și a reiterat importanța alocării resurselor umane și financiare adecvate pentru a asigura sustenabilitatea  reformelor realizate. De asemenea, s-a punctat importanța asigurării continuității după iunie 2023 a acțiunilor implementate acum.

Foto: MAEIE

img23004269

img23004269

img23004269

img23004269

img23004269

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!