ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Start admiterii în universități: Instituțiile propun candidaților peste 8700 de locuri bugetare

08:56 | 24.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 iul. /MOLDPRES/. Universitățile din Republica Moldova au început admiterea pentru anul de studii 2023-2024. Instituțiile propun candidaților la studii 8704 locuri bugetare, pentru studii de licență, master, rezidențiat și secundariat clinic. În acest an, sunt propuse trei specialități noi. Acestea sunt Știința datelor, Tehnologii digitale în fabricație, Agrobusiness și dezvoltare rurală, transmite MOLDPRES.

În sesiunea de bază a admiterii 2023, depunerea dosarelor de concurs se va desfășura în perioada 24-31 iulie, rezultatele intermediare urmând să fie anunțate pe data de 1 august. Candidații vor putea depune actele în original între 2 și 4 august, conform unui orar stabilit de fiecare instituție în parte. Rezultatele finale ale admiterii vor fi anunțate pe 7 august. 

Din numărul total de locuri bugetare la licență și master, fiecare al patrulea va fi acordat pentru domeniul Științe ale educației (2079 de locuri), alte 1654 de locuri vor fi repartizate pentru candidații care vor alege să studieze la Inginerie și activități inginerești, Tehnologii de fabricație și Arhitectură și construcții. Pentru domeniul Tehnologii ale informației și comunicațiilor vor fi repartizate 904 locuri bugetare, pentru Sănătate - 937 (rezidențiat și secundariat); 276 de locuri cu finanțare bugetară urmează să fie repartizate domeniilor Științe agricole, Medicină veterinară și Științe ale mediului, iar alte 2864 de locuri bugetare vor fi distribuite pentru candidații la studii la alte specialități. Totodată, în cadrul contractelor bilaterale încheiate cu diferite țări, sunt oferite 106 locuri bugetare pentru admiterea la studii a cetățenilor străini, prioritate acordându-se cetățenilor Ucrainei.

La fel, tinerii pot aplica la profesiile viitorului, pentru care a fost majorat numărul locurilor bugetare - Producție multimedia, Designul jocurilor și Animație, dar și pentru întreg domeniul Tehnologiilor informației și comunicațiilor.

Pentru a fi eligibili la concursul de admitere, candidații trebuie să dețină o diplomă de bacalaureat, o diplomă de studii profesionale sau un act echivalent de studii, acceptat de structura abilitată cu recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor.

Și în această sesiune de admitere, candidații au dreptul să se înscrie la concurs concomitent, la una sau mai multe instituții de învățământ superior, la diverse domenii de formare profesională. La fiecare dintre instituțiile selectate ei pot alege, în ordinea de priorități, un număr maxim de programe, stabilit de senatul instituției de învățământ, dar pot fi înmatriculați la un singur program de studii în cadrul unei singure instituții de învățământ superior, din cele pentru care au optat, prin depunerea în original a actelor de studii. 

În cazul în care vor rămâne locuri vacante, instituțiile de învățământ superior vor organiza, pentru ambele cicluri, sesiuni suplimentare de admitere, în condiții identice cu cele ale sesiunii de bază, înainte de începerea anului universitar.

Foto simbol

img23005858

img23005858

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!