ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Avizat de Guvern: Restituirea TVA către agenții economici din UTA Gagauz-Yeri se va realiza din bugetul autonomiei

12:43 | 28.07.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Restituirea sumei taxei pe valoare adăugată (TVA) achitate de către agenții economici din UTA Gagauz-Yeri, se va realiza din bugetul autonomiei, și nu din bugetul public național, cum este în prezent. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat astăzi de Guvern, transmite MOLDPRES.

Potrivit proiectului de lege, în cazul în care, după încheierea exercițiului bugetar, suma restituirilor taxelor va depăși suma încasărilor, atunci diferența va fi compensată prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat în anul bugetar următor.

„Facem regulă, așa cum trebuie să fie. Vă rog să ne asigurăm ca acest lucru se întâmplă începând cu prima zi a trimestrului IV, adică cu 1 octombrie 2023”, a declarat premierul Dorin Recean.

Inițiativa aparține deputatului Radu Marian, care susține că proiectul de lege va aduce mai multă corectitudine în relația dintre bugetul național și cel al UTAG.

Potrivit notei informative la proiect, doar în ultimii cinci ani, bugetul central a rambursat către autonomia găgăuză peste 640 de milioane de lei (32 mln de euro) în calitate de restituire a TVA.

img23006021

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!