ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două eleve din Florești au luat locul II la un concurs din Coreea de Sud. Acestea au dezvoltat o aplicație mobilă inovativă

16:15 | 14.08.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. Republica Moldova se află, pentru al doilea an consecutiv, printre premianții  competiției internaționale dedicate dezvoltatorilor de aplicații mobile - „e-ICON World Contest”. Astfel, două eleve din Florești au luat locul II la concursul de aplicații mobile, desfășurat în Coreea de Sud, transmite MOLDPRES. 

Irina și Daniela Grosu, eleve la Liceul Teoretic „Miron Costin” din orașul Florești, s-au clasat pe locul II, dezvoltând o aplicație mobilă care poate contribui la sporirea performanțelor academice ale elevilor. Adolescentele au studiat proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor mobile în cadrul programului „Tekwill în fiecare școală”, implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC). 

„Experiența mea de anul trecut, când am obținut locul III, m-a motivat să depun și mai mult efort. Sunt extrem de bucuroasă că, alături de coechipiera mea și de profesoara Tatiana Rotari, am reușit să ne plasăm pe locul II. Această performanță mă întărește și mai mult în hotărârea mea de a deveni, în 2024, prima elevă din Moldova care va aduce acasă medalia de aur”, a spus Irina Grosu, elevă în clasa a XII-a. 

În 2022, R. Moldova a participat pentru prima dată la competiția organizată de Guvernul din Coreea de Sud, iar echipa denumită „Green Energy”, compusă din cei doi elevi - Irina Grosu și Gheorghe Manolache, a adus o realizare deosebită pentru Moldova, ocupând locul III la nivel internațional cu o aplicație mobilă concepută pentru combaterea obiceiurilor alimentare nesănătoase (Poor Eating Habits). 

În prezent, 50 de mii de elevi din 333 de instituții de învățământ din țară studiază cel puțin una din cele opt profesii ale viitorului, datorită parteneriatului dintre proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” și MEC. Proiectul este implementat sub egida Tekwill, în parteneriat cu MEC, cu suportul partenerilor externi de dezvoltare - Uniunea Europeană, Suedia, PNUD Moldova. 

Foto: MEC

img23006447

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!