ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reguli noi de finanțare a universităților

20:03 | 20.09.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Universitățile de stat vor fi finanțate nu doar în baza numărului de studenți pe care îl au, dar și în baza unor criterii de performanță. Noile reguli se conțin în modificările la Metodologia de finanțare bugetară a instituțiilor de învățământ superior, aprobate astăzi de Guvern, transmite MOLDPRES.

Astfel, instituțiile care sunt mai atractive pentru absolvenții de liceu care au medii mai mari de opt, dar și cele care respectă standardele de integritate și alte criterii importante vor putea avea bugete cu până la 20 la sută mai mari.

Conform documentului, 75% din resurse financiare vor fi alocate instituției conform costului standard per student multiplicat la coeficienți de ajustare, în funcție de ciclu de studii, forma de învățământ, limbă de instruire și grupul de programe de studii. Alte 20% din resursele alocate vor avea scopul de a susține excelența și performanța universităților, iar cel puțin 5% vor fi distribuite pentru îmbunătățirea condițiilor de cazare în cămine, modernizarea bazei materiale și didactice, dotarea cu calculatoare/softuri/utilaje, finanțarea unor proiecte de dezvoltare instituțională.

„Pe de altă parte, vom evalua integritatea academică a universităților în baza unor sondaje reprezentative pe fiecare universitate pe un eșantion de circa 600 de studenți. Cele care vor avea cel mai bun scor, la fel, vor beneficia de suport adițional. Totodată, având în vedere că o prioritate pentru minister este internaționalizarea și atragerea studenților străini, au fost incluse și câteva criterii de performanță pe această dimensiune și anume: ponderea studenților străini care sunt atrași de universitate, numărul și ponderea specialităților în limba engleză care sunt oferite de universități și, nu în ultimul rând, ponderea profesorilor care dețin certificate de competență într-o limbă de circulație internațională”, a afirmat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

În Republica Moldova funcționează 21 de instituții de învățământ superior, inclusiv 13 instituții publice și opt private. În municipiul Chișinău sunt 17 instituții și câte o unitate în municipiile Bălți, Comrat, Cahul și Taraclia.

Foto simbol

img23007374

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!