ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doar o treime din produsele piscicole din comerț dispun de etichete corecte, susține ANSA

10:34 | 17.10.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. Doar o treime din produsele congelate de pește sau fructe de mare prezintă informații veridice despre conținutul de glazură (gheață). Aceasta este una din concluziile raportului unui control al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) desfășurat în luna septembrie, transmite MOLDPRES.

Programul s-a concentrat pe evaluarea peștelui congelat în privința etichetării țării de origine, etichetării speciilor, greutăților nete și procentului de glazură. În cazul în care conținutul de glazură este de până la 5% din greutatea totală a peștelui congelat, acest fapt nu se indică pe etichetă, iar în cazul în care depășește 5% – trebuie obligatoriu să fie indicat, în procente, pe etichetă, potrivit ANSA.

„Ca rezultat, s-a stabilit că doar 33% din cele 60 de probe prelevate au fost conforme cu criteriile de referință pentru indicarea informației corecte pe etichetă. În celelalte 40 de probe neconforme s-a constat marcarea necorespunzătoare a produsului: lipsa informației despre procentul de glazurare - 21 de cazuri; necorespunderea volumului lichidului obținut la decongelare care era mai mare decât procentul de glazură declarat pe ambalaj – 39 de cazuri. Din totalul de probe prelevate de fructe de mare, ponderea celor neconforme a constituit 88%, în cazul fileului de pește – 76%, iar în cazul peștelui – 17%. În șase probe prelevate s-a constatat un conținut de glazură (gheață) egal sau mai mare de 40% din conținutul prezentat”, explică sursa citată.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă consumatorilor să verifice minuţios eticheta la procurarea peștelui și produselor pescărești congelate, inclusiv la conținutul procentual al glazurii de gheață.

Foto: ANSA

img23008120

img23008120

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!