ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lidera opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia efectuează o vizită în R. Moldova

14:25 | 20.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Lidera opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia efectuează o vizită în Republica Moldova pentru a participa în perioada 20-21 octombrie la Moldova Women Forum 2023, transmite MOLDPRES.

Totodată, Tihanovskaia a anunțat că va avea întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și deputații din Grupul de prietenie „pentru un Belarus democratic”.

„Sunt încântată să încep vizita mea în Moldova la invitația președintelui Maia Sandu. Aștept cu nerăbdare să discutăm despre aspirațiile noastre europene comune. Mă voi alătura Moldova Women Forum 2023 și mă voi întâlni cu speakerul Igor Grosu și grupul pentru un Belarus democratic din Parlamentul de la Chișinău”, a scris Tihanovskaia pe o rețea de socializare.

Pe 21 octombrie, la Castel Mimi se va desfășura prima ediție a Moldova Women Forum 2023. La eveniment vor participa peste 170 de femei și peste 30 de paneliști naționali și internaționali.

Svetlana Tihanovskaia a devenit o figură politică importantă în Belarus, după ce a candidat la alegerile prezidenţiale din 2020 în locul soţului ei Serghei Tihanovski, care a fost arestat de autoritățile belaruse cu câteva luni înainte de data scrutinului.

Din cauza protestelor izbucnite imediat după scrutin și a rezultatului alegerilor în defavoarea Svetlanei Tihanovskaia, care au fost calificate de comunitatea internațională drept „fraudate”, aceasta a fost nevoită să plece în exil.

Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 41 de ani, este refugiată în Lituania şi se confruntă cu acuzaţii din partea autorităților din belarus, printre care „înaltă trădare” şi „conspiraţie pentru preluarea neconstituţională a puterii”. Ea a fost condamnată în lipsă la 15 ani de închisoare, în timp ce soțul ei a fost condamnat la 18 de întemnițare pentru „organizarea de dezordini în masă” şi „incitare la ură în societate”.

img23008269

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!