ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

15:29 | 27.10.2023 Categorie: Comunicate

Banca Europeană de Investiții susține Republica Moldova în implementarea proiectelor de dezvoltare a țării

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Proiectele de infrastructură, finanțarea sectorului energetic și perspectiva extinderii investițiilor pentru dezvoltarea economiei naționale au fost discutate de ministrul finanțelor Petru Rotaru la întrevederea cu șeful Oficiului local al Băncii Europene de Investiții (BEI), Alberto Carlei, dar și cu alți reprezentanți ai BEI. 

Petru Rotaru a vorbit despre agenda de reforme prioritare ale Ministerului de Finanțe și ale Guvernului, care include consolidarea veniturilor bugetare, dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare. „Odată cu alegerea parcursului european, Republica Moldova s-a angajat să implementeze reforme importante. Este un efort național ce necesită implicarea tuturor autorităților publice, însă doar în acest fel vom putea asigura o dezvoltare economică sustenabilă a Republicii Moldova”, a subliniat ministrul finanțelor.

Punctând o altă prioritate actuală - asigurarea securității energetice a țării noastre, ministrul Rotaru a apreciat sprijinul financiar acordat de BEI pentru reabilitarea energetică a fondului imobiliar al Republicii Moldova, care este caracterizat printr-o performanță energetică scăzută, ca urmare a vechimii construcțiilor și a lipsei acute a investițiilor în lucrările de consolidare și sporire a eficienței energetice pe parcursul utilizării lor.

De asemenea, oficiali au discutat despre perspectivele de extindere a investițiilor pentru digitalizare, protecție contra inundațiilor, dezvoltarea sistemului de sănătate și educație ș.a. În acest context, șeful Oficiului local al BEI și-a exprimat încrederea că relațiile de cooperare dintre cele două părți vor continua să fie eficiente și rezultative.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!