ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Cehă marchează Ziua Națională

15:32 | 28.10.2023 Categorie: Externe

Chişinău, 28 oct. /MOLDPRES/. Republica Cehă marchează Ziua Independenței, informează MOLDPRES.

Cehia are o suprafaţă de 78,866 mii kilometri pătraţi şi o populaţie de 10,6 milioane de locuitori. Capitala ţării este oraşul Praga, cu o populaţie de circa 1,3 milioane de locuitori.

Din 1991, Republica Cehă, la început ca parte a Cehoslovaciei și apoi de sine stătătoare, a făcut parte din Grupul de la Vișegrad și, după 1995, din OECD. Cehia a aderat la NATO la 12 martie 1999 și la Uniunea Europeană la 1 mai 2004.

Republica Cehă are o economie dezvoltată cu venituri mari, al cărei PIB pe cap de locuitor se află la 80% din media UE. Unul dintre cele mai stabile și prospere dintre statele post-comuniste, Cehia a înregistrat creșteri economice de peste 6% anual în cei trei ani de dinaintea izbucnirii crizei economice de la sfârșitul primului deceniu al secolului al XXI-lea. Creșterea a fost condusă de exporturi către Uniunea Europeană, în special Germania, și de investițiile străine, combinată cu o revitalizare a cererii și pe plan intern.

Exportă mașini și utilaje, materii prime, țesături și confecții, produse de sticlă, încălțăminte și mobilă. Importă materii prime industriale, combustibili, produse chimice și agroalimentare. Comerț exterior cu Germania, Slovacia, Austria, Italia, Rusia și alte țări.

Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Cehă au fost stabilite la 1 iunie 1992. Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Cehă este Alexandru Codreanu, iar ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova - Stanislav Kazecky.

Asistenţa pentru dezvoltare este oferită prin intermediul Programului de Cooperare pentru Dezvoltare 2018-2023. În cadrul Programului de asistenţă sunt implementate un număr mare de proiecte în diferite localităţi ale Moldovei, care include sectoarele protecţia mediului – monitorizarea resurselor acvatice, lichidarea şi reducerea accidentelor ecologice, agricultură, dezvoltare socială (educaţie, servicii de îngrijire medicală, infrastructuri sociale, asigurarea cu apă potabilă şi servicii sanitare, inclusiv managementul deşeurilor). 

Cadrul juridic bilateral cuprinde 34 de tratate și acorduri bilaterale, care reglementează diverse domenii de activitate: politic, comercial-economic, juridic, financiar, transport, cultură şi ştiinţă, securităţii sociale, sănătăţii şi ştiinţelor medicale, apărării etc.

În anul 2022, Cehia s-a clasat pe locul 11 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 1.8% din volumul comerțului total și pe locul 6 printre partenerii comerciali din statele Uniunii Europene. La exportul produselor vitivinicole din R. Moldova, Cehia se află pe locurile 2-3 printre țările UE (după România și Polonia).

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Cehă, în perioada ianuarie-iulie 2023 a înregistrat suma 179 milioane de dolari SUA (în creștere cu 33,6% față de aceeași perioadă a anului 2022). Pentru primele 7 luni ale anului curent, balanța comercială este în favoarea Republicii Moldova și constituie +2,4 mln de dolari SUA. Exportul – 90,7 milioane de dolari SUA (+58% față de aceeași perioadă a anului 2022).

Pe teritoriul Republicii Moldova activează 48 de întreprinderi cu capital ceh. 

img23008548

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!