ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Israelul a început operațiunea terestră în Gaza

07:29 | 29.10.2023 Categorie: Externe

Tel Aviv, 29 oct. /MOLDPRES/. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat sâmbătă că războiul împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza "va fi lung şi dificil" şi a anunţat lansarea celei de-a doua faze a războiului, ce are ca obiectiv eliminarea completă a acestei grupări şi eliberarea ostaticilor, consemnează agenţiile AFP şi DPA, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

"Războiul în Fâşia Gaza va fi lung şi dificil, dar suntem pregătiţi", a spus Netanyahu la o conferinţă de presă la Tel Aviv, promiţând că armata israeliană "va distruge inamicul pe pământ şi sub pământ", referire la vasta reţea de tuneluri subterane controlată de Hamas în Fâşia Gaza.

A doua fază a războiului a început, prin extinderea operaţiunilor terestre, a continuat el, după ce armata israeliană s-a axat în prezent mai ales pe bombardamente.

Obiectivul este de a distruge capabilităţile militare ale Hamas şi de a elibera cei peste 200 de ostatici deţinuţi de această grupare în urma atacului efectuat în sudul Israelului pe 7 octombrie, când a ucis acolo peste 1.400 de persoane.

De atunci, armata israeliană bombardează fără încetare micul teritoriu palestinian. Hamas, care controlează Fâşia Gaza, afirmă că au fost ucise în aceste bombardamente până în prezent 7.703 persoane, majoritatea civili. Cele mai puternice bombardamente israeliene au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, lăsând în urmă zone întregi devastate, cu clădiri prăbuşite şi şosele distruse de cratere.

Armata israeliană a anunţat că a efectuat în aceeaşi noapte o incursiune terestră în Gaza pe o suprafaţă de circa 360 de kilometri pătraţi şi a lovit "150 de ţinte subterane" de unde Hamas îşi dirijează operaţiunile într-o vastă reţea de tuneluri subterane. Surse ale armatei israeliene afirmă că trupele acesteia au înaintat în cursul nopţii în nordul Fâşiei Gaza, folosind infanteria, unităţi mecanizate, trupe de geniu şi artileria.

Foto: timesofisrael.com

img23008556

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!