ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova, anual, peste 10 mii de persoane suferă un accident vascular cerebral

09:19 | 29.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. În Republica Moldova, anual, peste 10 mii de persoane suferă un accident vascular cerebral (AVC), dintre care 13% fiind la vârstă aptă de muncă. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextual marcării Zilei mondiale a AVC, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, ”Concentrați-vă pe prevenție” – este genericul din acest an a evenimentului și are ca scop de a spori conștientizarea faptului că prevenirea accidentului vascular cerebral este posibilă prin controlul factorilor de risc și promovarea unui mod de viață sănătos. În acest context, la nivel național și local, vor fi organizate activități de promovare și informare despre gravitatea acestei patologii, modalități prin care putem reduce riscul AVC printr-o mai bună alfabetizare a populației cu privire la factorii de risc și semnele de AVC.

AVC apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă: fie din cauza unui tromb/cheag de sânge (AVC ischemic) sau din cauza leziunii unui vas de sânge ce duce la hemoragie (AVC hemoragic). Impactul AVC poate fi pe termen scurt și lung, în funcție de ce parte a creierului a fost afectată sau în ce perioadă de timp s-a intervenit medical.

AVC este principala cauză de dizabilitate la nivel global și a doua cauză de deces. În Republica Moldova, anual, peste 10 mii de persoane suferă un AVC, dintre care 13% fiind la vârstă aptă de muncă. Aproximativ 35% dintre cei afectați decedează în perioada acută a bolii. Mortalitatea prin AVC este de trei-patru ori mai mare în ţara noastră decât în ţările Uniunii Europene, iar incidența este de 2,5-3,0 cazuri la 1000 de locuitori pe an.

Foto simbol

img23008557

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!