ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul Audiovizualului a aplicat amenzi de 40 mii de lei pentru modul de reflectare a campaniei electorale la TV și radio

10:45 | 30.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 30 oct. /MOLDPRES/. Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat șase furnizori de servicii media cu amenzi în sumă de 30 de mii de lei (circa 1 500 de euro) pentru abateri privind reflectarea campaniei electorale, constatate în cel de-al șaselea raport de monitorizare, în perioada 16-22 octombrie curent, informează MOLDPRES.

Potrivit CA, patru servicii media, din 42 de posturi TV și radio supuse controlului, nu au respectat prevederile art. 90 alin. (1) din Codul electoral și ale pct. 43 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC), conform căruia în programele de știri și actualități, subiectele cu caracter electoral sunt incluse la rubrica specială „Electorala”, evidențiată prin semnale acustice sau vizuale unice la început și la final.

Astfel, postul ITV nu a încadrat patru subiecte cu caracter electoral în rubrica „Electorala 2023”, în cadrul principalului program informativ „Știri”. La PRO TV Chișinău două știri cu caracter electoral, difuzate în principalul buletin informativ, nu au fost incluse în rubrică. Agro TV Moldova a difuzat două subiecte în care au apărut concurenți electorali prezenți la o dezbatere organizată de post, care nu au fost evidențiate prin semnale acustice și vizuale unice. BAS FM a relatat despre primele dezbateri organizate de redacție la care au participat doi candidați, în cadrul buletinului principal de știri, fără a avea rubrica „Electorala”. 

Totodată, ATV nu a asigurat accesibilitatea persoanelor cu deficiențe de auz prin titrarea sincron a buletinelor de știri sau prin interpretarea în limbaj mimico-gestual. Conform pct. 43 din Regulamentul CEC, în perioada electorală, furnizorii asigură accesul persoanelor cu dizabilități de văz sau auz la cel puțin o ediție pe săptămână a rubricii speciale „ELECTORALA 2023”.

De asemenea, R Live TV a dat un program la care a fost invitat un candidat electoral, iar subiectul a fost încadrat în rubrica „Electorala 2023” marcată doar la început. Potrivit pct. 39 din Regulamentul CEC, emisiunile de informare electorală trebuie evidenţiate de alte programe prin semnale acustice sau vizuale unice cu menţiunea „Emisiune de informare electorală”, la început şi la final.

La fel, CA a sancționat fondatorul postului Jurnal TV, ÎCS REFORMA ART SRL, cu 10 mii de lei pentru vizarea unui candidat electoral într-un program care nu a fost inclus în declarația privind reflectarea alegerilor locale generale, așa cum prevede Codul electoral la art. 90, alin (2).

img23008574

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!