ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dorin Recean: Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie

12:35 | 30.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 30 oct. /MOLDPRES/. „În Republica Moldova zilnic suntem supuși unor atacuri hibride din partea Federației Ruse, care prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie”. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, după ce șeful SIS, Alexandru Musteață a solicitat sistarea activității a șase posturi TV și a 31 de portaluri web, comunică MOLDPRES.

Șeful Executivului a menționat că astăzi, la recomandarea SIS, CSE a decis suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune care promovează interese străine.

“Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a conchis premierul Dorin Recean.

În dimineața curentă șeful SIS a susținut un briefing în care a menționat că în ultimele luni, Federația Rusă încearcă să influențeze alegerile din 5 noiembrie prin finanțarea ilegală a partidelor, cumpărarea voturilor, coruperea candidaților și o campanie de dezinformare „bine pusă la punct”, prin intermediul anumitor posturi TV, site-uri și rețele de socializare.

„Acestea fac parte din arsenalul războiului hibrid dus de Rusia împotriva țării noastre”, a spus Musteață.

Directorul SIS a menționat că activitatea celor șase posturi „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale pentru că promovează constant narative manipulatoare și geopolitice pentru a destabiliza situația din R. Moldova”.

El a reiterat că anterior tot prin decizia CSE a fost sistată activitatea altor posturi TV, afiliate fugarului Ilan Șor care și-au migrat conținutul către cele șase posturi vizate astăzi.

„Spre exemplu, conținutul TV6 și Primul în Moldova a migrat către Orizont TV și ITV. De asemenea, a migrat întregul aparat logistic. Au fost fixate acțiuni concertate între gruparea criminală Șor și holdingul mediatic gestionat de gruparea Plahotniuc”, a spus Musteață.

img23008584

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!