ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Portugaliei la Chișinău: „Așteptăm decizia privind începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE”

13:30 | 30.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 30 oct. /MOLDPRES/. Reafirmăm sprijinul nostru pentru integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană. Așteptăm decizia privind începerea negocierilor de aderare, care va demonstra că UE își dorește ca Republica Moldova să devină stat membru al uniunii. Declarațiile au fost făcute de președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, în timpul unei conferințe de presă susținută astăzi în comun cu omologul său moldovean, Maia Sandu, la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Oficialul străin a subliniat că Republica Moldova va trebui să realizeze condiționalitățile înaintate de UE, iar Portugalia este pregătită să ne ofere suport în acest sens. „Suntem gata să lucrăm cu dumneavoastră, avem  experiența necesară. Integrarea în UE ne-a schimbat viețile și ne-a consolidat democrația. Simțim că R. Moldova face tot posibilul pentru a adera la UE și vrem ca țara să devină membru al uniunii. Ne dorim ca drumul de aderare să fie cât mai scurt. Cred că integrarea ar putea avea loc până în anul 2030. Totodată, ne propunem să aprofundăm cooperarea politică bilaterală, cea diplomatică, economică și științifico-tehnologică. Vin în Republica Moldova în mai puțin de o lună după vizita președintei Maia Sandu în Portugalia, fapt care dovedește intenția noastră de aprofundare a cooperării bilaterale”, a spus Marcelo Rebelo de Sousa.

La rândul său, șefa statului Maia Sandu a declarat că vizitele bilaterale marchează o nouă etapă în relațiile  dintre cele două țări. „În anul curent au fost semnate mai multe acorduri importante. Ne dorim să vedem un număr mai mare de companii portugheze în țara noastră pentru a contribui la dezvoltarea economică a ambelor state. Totodată, am vorbit despre angajamentul țării noastre de a păși pe calea europeană. Apreciem mult sprijinul oferit de Portugalia în acest sens. La începutul lunii noiembrie curent, așteptăm raportul Comisiei Europene, iar în decembrie sperăm să fie luată decizia privind începerea negocierilor de aderare la UE. Am lucrat foarte mult pentru aceasta și vom continua să facem tot posibilul pentru a realiza angajamentele asumate față de oameni și față de Uniunea Europeană. Țara noastră este pregătită să înceapă negocierile pentru integrarea în UE”, a afirmat Maia Sandu.

Președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, efectuează în zilele de 30-31 octombrie o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația președintelui Maia Sandu. Pe parcursul zilei de astăzi, președintele portughez se va întâlni cu speakerul Igor Grosu și cu prim-ministrul Dorin Recean și va depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Mâine, oficialul va avea discuții cu studenții Facultății de Drept și ai Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative ai Universității de Stat din Moldova. De asemenea, președintele Maia Sandu și omologul său portughez vor participa la un forum organizat de Agenția de Investiții în cadrul căruia companiilor portugheze din regiune li se vor prezenta oportunitățile din Moldova. În marja evenimentului, va avea loc și ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere între agențiile de investiții din cele două țări.

img23008588

img23008588

img23008588

img23008588

img23008588

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!