ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Internațional de Teatru FESTIS s-a încheiat cu un spectacol al Teatrului din Suceava

15:10 | 30.10.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 oct. /MOLDPRES/. La Teatrul Național „Satiricus – I. L. Caragiale” a avut loc în perioada 04-29 octombrie, Festivalul Internațional de Teatru FESTIS, ediția a VI-a, cu genericul ”Gândește liber”. Festivalul s-a încheiat ieri seară cu spectacolul ”Livada” de A. P. Cehov în regia lui Slava Sambriș, prezentat de Teatrul ”Matei Vișniec” din Suceava, România, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului instituției, Alexandru Grecu, la festival au participat numeroase trupe din România, inclusiv Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu (”Livada de vișini” după A. P. Cehov), Teatrul „Stela Popescu” din București (”Femeia, eterna poveste” de Ema Stere, ”Hedwig And The Angry Inch” de John Cameron Mitchell), Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava (”Livada” de A. P. Cehov și ”Occident Express” de Matei Vișniec), Centrul Cultural „Jean Bart” din Tulcea (”Caii la fereastră” de Matei Vișniec), Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești (”Cumetrele” de Michel Tremblay), Teatrul Național „Aureliu Manea” din Turda (”Ultima haltă în paradis” de Valentin Nicolau), Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani (”Pacostea” de Francis Veber, ”Regele, bufonul și domnii șobolani” după Matei Vișniec, ”Minunea” de György Schwajda), Teatrul „De Artă” din Deva (”Mafia femeilor” de Aldo Lo Castro), Teatrul „De Vest” din Reșița (”Județul fără caiși” de Mirel Taloș), Centrul Cultural „Reduța” din Brașov (”Măiastra”, spectacol de pantomimă, muzică și poezie).

De asemenea, a evoluat trupa Teatrului Dramatic de Stat din Akhaltsikhe, Georgia, care a prezentat spectacolul ”Gazdă și invitat” de Vaja Pșavela (Luka Razikashvili), precum și trupele de teatru din Republica Moldova: Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău (”Dragoste la pachet” de Tatiana Lazăr), Teatrul „Alexei Mateevici” din Chișinău (”Podul de Piatră” de Iurie Cojocaru), Teatrul Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din Cahul (”Gardenia” de Elzbieta Chowaniec), Teatrul Național de Stat  „Vasile Alecsandri” din Bălți (”Lysistrata, Dragostea mea” de Matei Vișniec). Nu a lipsit din festival nici spectacolul trupei gazde, ”Satiricus” prezentând în premieră ”Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, în regia lui Dumitru Acriș.

Tema festivalului din acest an este „Gândește liber”. După cum ne sugerează și acest generic, organizatorii și-au propus să impulsioneze căutările artistice ale creatorilor și producătorilor de artă teatrală spre noi forme și modalități de transpunere scenică a ideilor și trăirilor contemporanilor noștri. În cadrul festivalului au avut loc workshop-uri, lansări de carte, prelegeri, seminare etc.

Evenimentul s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Primăriei municipiului Chișinău.

img23008593

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!