ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primul producător de coarne din Moldova a obținut certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP

09:24 | 31.10.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Prima gospodărie agricolă din Moldova care produce coarne a obținut certificatele GlobalG.A.P. și GRASP, care confirmă respectarea bunelor practici agricole și responsabilitatea socială a companiei în raport cu angajații săi. Familia Stratan din satul Crețoaia, raionul Anenii Noi, produce coarne pe o suprafață de aproape 5 hectare. Fructele sunt destinate exportului, dar și comercializării pe piața locală, transmite MOLDPRES.

Livada de corn a fost plantată în anul 2000, testând producerea a 23 de soiuri de corn. „Am fost pionierii în Moldova cu livada de corn și suntem doar câțiva producători în Europa. Pe piața europeană, fructele sunt livrate în formă uscată, iar în Statele Unite ale Americii fructele sunt exportate congelate sau în amestec cu alte fructe. În 2022 am obținut o recoltă totală de 25 de tone, din care 70% au fost exportate. În anul curent, recolta este mult mai mică, deoarece plantația a fost afectată de secetele din 2022 și 2023”, a spus Iurie Stratan.

Antreprenorul a adăugat că certificarea GlobalG.A.P. deschide noi oportunități și va permite accesarea unor noi piețe, cu prețuri mai bune.

Gospodăria familiei Stratan a beneficiat de sprijin din partea proiectului USAID „Competitivitate și Reziliență în Moldova” pentru implementarea standardului GlobalG.A.P. și GRASP. „Cu siguranță, sunt primii producători de coarne din Moldova cu certificare europeană și nu este exclus să fie și prima companie din Europa certificată GlobalG.A.P. pentru producerea cornului”, a menționat Andrei Cumpanici, manager în cadrul proiectului USAID.

În Republica Moldova sunt aproximativ 20 de hectare de livezi de corn. Țara noastră se numără printre liderii regionali în implementarea standardelor GlobalG.A.P. și GRASP. Numărul producătorilor agricoli certificați este de circa 100, inclusiv din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia. Până în prezent au fost obținute GlobalG.A.P. și GRASP pentru producerea merelor, prunelor, strugurilor, cireșelor, caiselor, iar în anul curent, în premieră, a fost certificată producerea căpșunului și cornului și este în proces de certificarea producerea de coacăză neagră.

Foto: Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova

img23008614

img23008614

img23008614

img23008614

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!