ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Culturii și cel al Afacerilor Interne vor avea o platformă comună pentru protejarea monumentelor

15:50 | 31.10.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a semnat astăzi, împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, ordinul comun privind crearea platformei pentru prevenirea cazurilor de atentare asupra monumentelor. Astfel, Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Interne se angajează să coopereze mai intens pentru a păstra și a conserva patrimoniul cultural și istoric al țării noastre, informează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Culturii, misiunea platformei este atât prevenirea cazurilor de atentare asupra monumentelor, cât și tragerea la răspundere a persoanelor care atentează la integritatea și aspectul autentic al acestora. Pentru a asigura eficiența platformei, cele două instituții și-au asumat mai multe angajamente.

Astfel, Ministerul Culturii, între altele, va examina și va sistematiza informațiile privind cazurile de atentare asupra monumentelor prin distrugere, demolare, degradare, mutilare sau intervenție neautorizată asupra lor, va prezenta MAI informațiile privind cazurile de atentare asupra monumentelor și va sesiza organele de urmărire penală. La rândul său, MAI va oferi colegilor din Ministerul Culturii sprijin la examinarea și sistematizarea informațiilor privind cazurile de atentare asupra monumentelor. Printre primii pași comuni, ce urmează să fie întreprinși, se numără elaborarea, în baza examinărilor și investigațiilor efectuate, a unor propuneri de modificare a cadrului normativ în domeniul protejării monumentelor.

„Protejarea patrimoniului cultural și istoric este o prioritate a Ministerului Culturii și, totodată, un subiect de interes major pentru întreaga noastră societate. De aceea, salut deschiderea Ministerului Afacerilor Interne de a contribui la procesele de protejare a monumentelor și de împiedicare a distrugerii lor”, a declarat cu prilejul semnării ordinului ministrul Culturii. „Este o problemă comună pe care o putem rezolva doar prin eforturile comune dintre cetățeni, autorități locale și instituții, iar platforma creată astăzi trebuie să devină un instrument-cheie în acest scop”, a menționat Sergiu Prodan.

Foto: Ministerul Culturii

img23008642

img23008642

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!