ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Război Israel-Hamas: IDF declară că a lovit 11.000 de ţinte în Fâşia Gaza de la începutul războiului

09:46 | 01.11.2023 Categorie: Externe

Ierusalim, 1 nov. /MOLDPRES/. Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat miercuri că au lovit peste 11.000 de ţinte în Fâşia Gaza de la începutul războiului declanşat în urma unui atac fără precedent al grupării islamiste palestiniene Hamas în comunităţile din sudul Israelului în 7 octombrie, după o nouă noapte de bombardamente intense aeriene şi terestre, relatează AFP, citată de Agerpres și MOLDPRES.

"De la începutul războiului, Forţele de apărare israeliene au lovit peste 11.000 de ţinte având legătură cu organizaţii teroriste din Fâşia Gaza", a declarat armata într-un comunicat.

"În cursul nopţii, trupele combinate ale IDF au lovit diferite obiective teroriste în întreaga Fâşie Gaza, inclusiv centre de comandă operaţionale şi celule teroriste ale Hamas", a menţionat un purtător de cuvânt al armatei.

Trupele IDF au identificat un vehicul ce transporta rachete antitanc, care a fost atacat cu succes de un avion de vânătoare israelian.

Armata s-a referit de asemenea la atacul asupra taberei de refugiaţi palestinieni din Jabaliya, în nordul Fâşiei Gaza, unde cel puţin 145 de persoane au fost ucise, potrivit unor surse spitaliceşti (palestiniene), după lansarea a mai multor rachete de o tonă, într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri ale Israelului.

"În cursul luptelor de ieri (marţi), trupele au identificat o serie de terorişti Hamas care s-au baricadat într-o clădire cu mai multe etaje, situată în apropierea unei şcoli, a unui centru medical şi a unor birouri guvernamentale în zona Jabaliya. Forţelor aeriene li s-a ordonat să îi atace pe terorişti", a declarat miercuri un purtător de cuvânt militar.

"Înţeleg că acesta este şi motivul pentru care există multe relatări despre pagube colaterale şi victime necombatante. Le analizăm şi pe acestea", a declarat declarat purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, citat de Reuters, adăugând că zeci de combatanţi ai Hamas se aflau în acest complex de tuneluri subterane care s-a prăbuşit în urma atacului.

Armata israeliană a confirmat încă de marţi atacul efectuat de brigada de elită "Givati" la Jabaliya, care, potrivit Israelului, este o "fortăreaţă militară" a Hamas în nordul Fâşiei Gaza, folosită "pentru antrenamente şi desfăşurarea de activităţi teroriste" şi unde se aflau "poziţii de tragere, tuneluri utilizate de combatanţii terorişti ca trecere spre coastă, precum şi un important arsenal de arme".

IDF a declarat că a ucis peste 50 de "terorişti" în atacul de la Jabaliya, între care Ibrahim Biari, comandantul Batalionului Jabaliya, care - potrivit Israelului - a fost unul din comandanţii Hamas responsabili pentru trimiterea de luptători în Israel pentru a efectua atacurile din 7 octombrie.

În acelaşi timp IDF a anunţat că a pierdut 11 soldaţi marţi în luptele din Gaza, cea mai mare pierdere suferită într-o singură zi de armata israeliană de când combatanţii Hamas au atacat sudul Israelului în 7 octombrie, când au ucis 300 de soldaţi şi circa 1.100 de civili.

img23008653

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!