ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rezervaţia „Orheiul Vechi” va fi reabilitată cu ajutorul statului

14:10 | 01.11.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Până la începutul anului viitor, se preconizează finalizarea proiectului regional de construcție și reabilitare a obiectivelor din cadrul Rezervației Cultural-Naturale "Orheiul Vechi". Această inițiativă este susținută de Guvernul Republicii Moldova prin alocarea financiară necesară din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centzru, în prezent, proiectul a atins deja o serie de realizări semnificative fiind efectuate lucrările de construcție a Valului de apărare, care a fost reconstituit și urmează să fie amenajat atât pe interior, cât și pe exterior conform proiectului. „Aceasta se află chiar la intrarea pe teritoriul Rezervației și la finalul proiectului va întâmpina vizitatorii cu imagini tematice expuse în spații special amenajate”, afirmă sursa citată.

De asemenea, prinde contur și construcția Centrului multifuncțional de conferințe, care, potrivit beneficiarului, va găzdui evenimente tematice importante. „Un alt obiectiv important, unde se execută lucrări de reconstituire este Baia medievală turcească, aceasta fiind cea mai mare dintre cele trei băi urbane descoperite în urma săpăturilor arheologice. Pe teritoriul Rezervației, continuă lucrările de amenajare a căii de acces pentru vizitatori, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale către obiectivele turistice precum Promontoriul Butuceni, siturile Baia medievală și Valul de apărare”, estimează ADR Centru.

Contractul de antrepriză pe proiect a fost semnat la sfârșitul lunii octombrie 2022 și prevede executarea lucrărilor în termen de 14 luni. Valoarea lucrărilor planificate constituie circa 28 de milioane de lei (1,4 mln de euro), bani care vor fi acordați din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Foto: ADR Centru

img23008673

img23008673

img23008673

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!