ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Israelul îşi intensifică ofensiva în Gaza

10:00 | 02.11.2023 Categorie: Externe

Tel Aviv, 2 nov. /MOLDPRES/. Israelul a dat asigurări că a atacat "zeci" de ţinte Hamas, peste 11.000 de la începutul războiului, în timp ce îşi continuă ofensiva aeriană şi terestră în Fâşia Gaza, unde miercuri a fost deschisă pentru prima dată trecerea de la Rafah, la graniţa cu Egiptul, pentru a permite evacuarea a 76 de răniţi palestinieni şi 335 de cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie, transmite AGERPRES, preluat de MOLDPRES.

"Terminalul din Rafah va fi din nou deschis joi pentru a permite trecerea mai multor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie", a anunţat la rândul său o sursă din cadrul serviciilor de securitate egiptene pentru AFP.

"În paralel cu extinderea activităţilor terestre, este în curs de desfăşurare un efort comun cu forţele aeriene şi navale pentru a contracara ameninţările terestre şi pentru a ataca organizaţia teroristă Hamas", a raportat armata israeliană, care a declarat că l-a ucis pe comandantul unităţii de rachete antitanc al Hamas, Mohamed Asar.

Armata israeliană a bombardat din nou tabăra de refugiaţi Jabaliya din Fâşia Gaza, ucigând "zeci" de oameni, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas. Această lovitură a provocat distrugeri enorme. Marţi, zeci de palestinieni au fost ucişi în bombardarea aceleiaşi tabere, atac confirmat de armata israeliană care a vizat, potrivit IDF, un membru al Hamas responsabil pentru atacul din 7 octombrie. Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a apreciat că "atacurile aeriene israeliene" din Jabaliya "pot constitui crime de război". "Suntem serios îngrijoraţi că acestea sunt atacuri disproporţionate care ar putea constitui crime de război", a spus organismul condus de Înaltul Comisar Volker Türk.

Riscul ca războiul dintre Israel şi Hamas să se extindă în întreaga regiune a Orientului Mijlociu a dominat miercuri o întâlnire la Ankara a miniştrilor de externe ai Iranului şi Turciei, în care ambii au cerut un armistiţiu rapid pentru a pune capăt deceselor din Fâşia Gaza.

"Sperăm că o încetare a focului va veni în curând şi că genocidul şi violenţa Statelor Unite şi Israelului se vor încheia", a declarat şeful diplomaţiei iraniene, Hosein Amirabdolahian, la o conferinţă de presă comună cu omologul său turc, Hakan Fidan. "Prietenii iranieni au spus că, dacă nu se schimbă condiţiile, vor interveni şi alţii, şi nu putem lăsa să se întâmple acest lucru", a subliniat Fidan, care a atacat Uniunea Europeană, acuzând-o că nu a făcut suficient pentru a-i ajuta pe palestinieni. "Lucrăm pentru o încetare a focului şi pentru ajutor umanitar. Dar UE nu vrea să audă despre o încetare a focului. Nu face nimic pentru ajutorul umanitar. Este alături de Statele Unite şi este în favoarea ideii ca Israelul să decidă când să se încheie (războiul)", a susţinut el.

img23008703

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!