ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Egiptul va ajuta la evacuarea a circa 7.000 de străini prin punctul de trecere Rafah

12:06 | 02.11.2023 Categorie: Externe

Cairo, 2 nov. /MOLDPRES/. Egiptul va ajuta la evacuarea a "în jur de 7.000" de străini şi cetăţeni cu dublă cetăţenie din Fâşia Gaza, a anunţat joi Ministerul Afacerilor Externe egiptean, a doua zi după primele evacuări din sudul teritoriului palestinian, informează France Presse, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Într-o întâlnire cu diplomaţi străini, viceministrul de externe Ismail Khairat a declarat că Egiptul se pregăteşte "să faciliteze primirea şi evacuarea de cetăţeni străini din Gaza prin punctul de trecere Rafah", adăugând că ei sunt "în jur de 7.000" şi reprezintă "peste 60" de cetăţenii.

Ministerul nu precizează calendarul planului de evacuare egiptean.

Din 7 octombrie, Fâşia Gaza este bombardată fără încetare de Israel, ca răspuns la un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian.

Situaţia umanitară de acolo este descrisă drept catastrofală de către ONU şi ONG-urile prezente.

Miercuri, 76 de palestinieni răniţi la bordul ambulanţelor şi 335 de străini şi binaţionali aflaţi la bordul autobuzelor au fost evacuaţi din Gaza în Egipt prin trecerea Rafah, o premieră de la începutul războiului.

Printre străini se numără 31 de austrieci, patru italieni, cinci francezi şi câţiva germani, al căror număr nu a fost precizat.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că de asemenea americani au părăsit Gaza, fără a preciza numărul lor.

Peste 8.700 de persoane, inclusiv 3.648 de copii, au fost ucise în Fâşia Gaza din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, mişcarea care controlează acest teritoriu.

În Israel, peste 1.400 de persoane, în principal civili, au fost ucise în atacul Hamas, potrivit autorităţilor.

img23008716

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!