ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție aniversară dedicată scriitorului și bibliologului Alexe Rău a fost deschisă la Biblioteca Națională

12:41 | 02.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. La Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a fost inaugurată expoziţia de documente cu genericul „Alexe Rău: bibliotecar, scriitor, filosof”, la 70 de ani de la naștere. Evenimentul a fost organizat în semn de recunoştinţă și respect pentru fostul director general al Bibliotecii Naţionale, bibliologul, poetul, eseistul și filosoful culturii, doctorul în filosofie, Alexei Rău, Om Emerit, informează MOLDPRES.

Expoziția înserează circa 100 de documente, publicații, reviste, dar și manuscrise, poze, diplome, medalii din arhiva personală a familiei Rău.

Potrivit organizatorilor, prezenţă notorie în cultura naţională, Alexe Rău a înscris în paginile acesteia o întreagă epocă care nu a însemnat doar realizări remarcabile în domeniul biblioteconomiei, ci şi sensibilitate pentru valorile naţionale, cultura şi filozofia acestui popor, pe care o regăsim şi resimţim în opera sa poetică şi filozofică. A fost un etalon al intelectualului moldovean în tot ceea ce a făcut pentru domeniul căruia i s-a dedicat până la ultima suflare.

Alexe Rău s-a născut la 23 decembrie 1953, în comuna Larga, raionul Briceni. În 1975 a absolvit Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie a Universității de Stat din Chișinău, după care a lucrat un an lector universitar la aceeași facultate. Începând cu anul 1976, se încadrează în structurile Bibliotecii Naționale. Va deține diverse funcții și va urca mai multe trepte ierarhice atât în cadrul Bibliotecii Naționale, cât și în cel al Ministerului Culturii. În 1992 a fost numit în funcția de director general al Bibliotecii Naționale.

În calitate de scriitor, a practicat aproape toate genurile literare. A debutat cu placheta de versuri ”Spune ceva” (1993), urmată de volumele de poezie: ”Uniluconul” (1997), ”Nuca lui Nevermore” (Timișoara, 1999) ș.a. Alexe Rău este autorul a peste 820 de studii, articole, eseuri publicate în culegeri și ediții periodice de specialitate din Moldova, România, Rusia, SUA, Austria, Franța, Serbia, Canada, Belarus, Ucraina, țări în care a susținut discursuri și comunicări la conferințe, simpozioane, seminare, colocvii de specialitate. Alexe Rău s-a stins din viață la 8 aprilie 2015, la Chișinău.

Expoziția va fi deschisă până la 15 ianuarie 2024. 

img23008721

img23008721

img23008721

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!