ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

”Luna Filmului European 2023” a ajuns în premieră la Chișinău

13:24 | 02.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa a ajuns în Republica Moldova. Astfel, începând cu acest an, în luna noiembrie, țara noastră se alătură proiectului „Luna Filmului European”. Orașul Chișinău va deveni unul dintre cele peste 45 de orașe europene în care publicul va avea posibilitatea să privească, pe marile ecrane, pelicule care au câștigat sau au participat la festivaluri internaționale de film, precum Cannes, Berlin sau Locarno, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că este îmbucurător faptul că R. Moldova a aderat la acest program. ”Ceea ce ne dorim noi este ca cinematografia moldovenească să se integreze în cinematografia europeană”, a subliniat oficialul.

În context, Valentina Iusuphodjaev, directorul Centrul Naţional al Cinematografiei, a afirmat că misiunea instituției pe care o conduce este de a apropia cinematografia R. Moldova de cea din UE. În același timp, Raluca Costache, lider de echipă, Proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media din Republica Moldova”, a specificat că această inițiativă de a organiza acest eveniment face parte din proiectul ”Europa creativă”.

Potrivit Centrului de Informare Europeană în R. Moldova, printre peliculele care vor fi prezentate publicului din Moldova se va număra și câștigătorul din acest an al premiului Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, „Anatomy of the Fall” (Franța), dar și filme premiate la festivalurile internaționale de film din Berlin, Locarno, Sarajevo și Sundance. Toate proiecțiile vor avea loc în cadrul „Lunii Filmului European 2023”.

Proiecțiile de film vor avea loc în fiecare săptămână, în zilele de vineri și duminică, începând cu ziua de 3 noiembrie 2023, la cinematograful Cineplex Loteanu din Chișinău, iar celelalte evenimente sunt programate în incinta celui mai important centru de informare al Uniunii Europene, Europe Café. Intrarea la toate proiecțiile de film va fi liberă.

„Luna Filmului European” este o inițiativă a Academiei Europene de Film (EFA), organizată simultan, în fiecare an, în peste 45 de orașe din toată Europa. În cadrul acestor evenimente, publicul va avea posibilitatea să privească, pe marele ecran, cele mai importante filme ale anului, toate fiind nominalizate la premiul pentru „Cel mai bun film european” de către EFA. Anual, după maratonul de proiecții din toată Europa, EFA anunță filmul câștigător într-o gală specială. În acest an, cel mai bun film din Europa va fi anunțat pe 9 decembrie, la Berlin.

Proiectul „Luna Filmului European 2023 la Chișinău” este realizat la inițiativa Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova în parteneriat cu proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova” și Europe Café, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

img23008724

img23008724

img23008724

img23008724

img23008724

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!