ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Programul Național LecturaCentral și-a desemnat câștigătorii

15:19 | 02.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a avut loc astăzi festivitatea de totalizare a rezultatelor Programului Național LecturaCentral, ediția a VI-a, informează MOLDPRES.

Prima parte a evenimentului a inclus Gala Laureaților Concursurilor Naționale din cadrul Programului Național LecturaCentral, ediția a VI-a, și prezentarea rezultatelor privind Inițiativa „Lectura ne unește”.

Potrivit directorului adjunct al instituției, Vera Osoianu, concursurile naționale din cadrul Programului Național LecturaCentral sunt organizate anual și sunt susținute de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în colaborare cu Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO. La concursuri au participat 18 centre biblioteconomice teritoriale, au fost prezentate 68 de dosare. Juriul a decis să atribuie câștigătorilor locurilor 1, 2 și 3 testimonii de laureat, însoțite de un premiu bănesc în sumă de 920 de lei pentru locul 1; 720 de lei pentru locul 2 și 520 de lei pentru locul 3. De asemenea, au fost acordate diplome de mențiune pentru următoarele concursuri:„Cel mai activ cititor”; „Cel mai original proiect de promovare a cărții și lecturii, inclusiv cu ajutorul tehnologiilor”; „Lumina din jurul cărții: cel mai original club de lectură”; „Cel mai original program / proiect de promovare a lecturii în familie”; „Cel mai reușit serviciu privind implicarea bibliotecii în promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”.

Inițiativa „Lectura ne unește” din cadrul Programului Național LecturaCentral, ediția a VI, 2023 reprezintă o colaborare între 10 instituții penitenciare din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu 10 biblioteci raionale/orășenești/sătești ca parte componentă a Sistemului Național de Biblioteci din Republica Moldova. Această inițiativă a contribuit la stabilirea unei noi metode de comunicare între membrii familiei, formarea  abilităților de utilizare a tehnologiilor informaționale moderne pentru deținuți și familiilor lor, în scopul îmbunătățirii calității vieții acestora.

Partea a doua a evenimentului a inclus Gala Laureaților „Top-ului celor mai citite 10 cărți, editate în 2022”. Sondajul s-a desfășurat on-line, în perioada 28 iunie – 31 august 2023, în parteneriat cu Camera Națională a Cărții a Republicii Moldova, cu sprijinul bibliotecilor publice din cadrul Sistemului Național de Biblioteci și a rețelelor de librării Librarius, Cartier și Cărturești.

Rezultatele topului reprezintă gustul în materie de lectură a cititorilor. Astfel, cele mai citite 10 cărți au fost considerate următoarele: ”Zbânţurile şi zgâlţurile copilăriei mele” de Vladimir Beșleagă, ”Realitatea ca hologramă” de Nina Corcinschi, ”33 de dialoguri memorabile la „Focul din Vatră” de Luminița Dumbrăveanu, ”Totul va fi bine” de Maria Ivanov, ”Mai scrie-mi ceva despre tine” de Anna Leah, ”Pe urmele dorului” de Natalia Mazilu-Miron, ”Coborând în sus” de Vladimir Mânăscurtă, „Deportările – calvarul familiilor basarabene” de Corneliu Prepeliță, ”Nimeni nu învinge singur” de Aurelian Silvestru și ”Fii floare” de Elena Zaițev.

img23008732

img23008732

img23008732

img23008732

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!