ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ALEGERILE LOCALE GENERALE-2023: Sinteza zilei de 2 noiembrie

17:47 | 02.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Agenda electorală a zilei de astăzi, 2 noiembrie, a inclus un briefing de presă, susținut de președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, de totalizare a campaniei pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie, transmite MOLDPRES.

„Timp de o lună, am mers în satele și orașele noastre pentru a ne susține primarii și consilierii, iar cel mai important - am vorbit și i-am ascultat pe cetățeni. Peste tot, oamenii ne-au spus că au nevoie de condiții bune de trai, de acces la apă și canalizare, iluminat stradal eficient, grădinițe și școli renovate, de servicii moderne de colectare a deșeurilor, de siguranță pe străzi. La alegerile din 5 noiembrie, PAS merge cu 702 candidați la primari, 1158 candidați la funcția de consilier raional și 9312 candidați la consilii locale. În tot acest timp, am văzut candidați PAS determinați, încrezători și gata să pună umărul pentru a dezvolta localitățile lor”, a declarat Igor Grosu.

Tot astăzi, candidatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (DA) la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Victor Chironda, şi-a  îndemnat, într-o declaraţie publică alături de echipă, susținătorii să voteze echipa de consilieri a Platformei DA.

„La 5 noiembrie votați candidați europeni adevărați.  Forță Chișinău! Forță Moldova! Pace Europa!”, a declarat Victor Chironda.

Președintele Partidului „Mişcarea Alternativa Naţională” (MAN),  Ion Ceban,  a prezentat astăzi programul investiţional pentru dezvoltarea  capitalei.

„Chișinăul este un oraș care oferă oportunități de investiții pentru că este amplasat strategic și se remarcă prin dezvoltarea infrastructurii și conectivității. Vom dezvolta în continuare profilurile investiționale și vom adăuga alte 100 de profiluri noi pentru Chișinău, inclusiv cele ce țin de măsuri de eficiență energetică și de sporire a securității energetice”, a declarat Ion Ceban.

O conferință de presă a susținut astăzi candidatul Partidului Social Democrat European (PSDE) pentru funcția de primar general al capitalei, Vadim Brînzaniuc, cu privire la reforma administrației municipale.

„Chișinăul are nevoie de o amplă reformă a administrației municipale. Astăzi, Capitala nu are o viziune bine pusă la punct, iar treburile publice sunt gestionate, de cele mai multe ori, prost și ineficient. Primăria Capitalei acționează haotic, iar acest lucru trebuie schimbat. Iată de ce eu și echipa PSDE am elaborat un plan de reformare și eficientizarea a ativității subdiviziunilor și direcțiilor Primăriei. Reforma prevede crearea unor direcții municipale noi și reorganizarea celor existente”, a relevat Vadim Brînzaniuc.

Într-o conferință de presă de astăzi, Vladislav Belinschi, maestru al sportului, candidat al Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei (PDCM) la funcția de consilier în Consiliul municipal Chişinău, a declarat că ”sportivii nu trebuie să tacă. Vrem susținere și ne implicăm pentru că ne pasă!”. „Moldova pierde tineretul, iar noi, Partidul Dezvoltării și Consolidării vrem să punem punct acestui fenomen, având în echipă sportivi de performanță care știu cum să reabiliteze domeniul”, a opinat Vladislav Belinschi.

Comisia Electorală Centrală a atenţionat astăzi difuzorii și distribuitorii de publicitate că aceștia, până la finele zilei de mâine, 3 noiembrie 2023, au obligația de a înlătura/retrage tot afișajul electoral și alte materiale publicitare electorale, excepție făcând materialele elaborate de organele electorale.

De asemenea, CEC atenţionează că observatorii acreditați pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 vor putea semnala, în regim online, încălcările comise în secția de votare în ziua alegerilor. Sesizările depuse prin intermediul paginii www.observator.cec.md  vor fi recepționate și examinate de către reprezentanții organele electorale, fiindu-le oferite soluții în cel mai operativ mod.

La fel, Comisia Electorală Centrală anunță că și în cadrul alegerilor locale generale de duminică, 5 noiembrie 2023, în secțiile de votare va funcționa Sistemul de înregistrare video.

img23008735

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!