ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SIS examinează 160 de volume de dosare de corupere electorală

11:29 | 03.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 3 nov. /MOLDPRES/. Șeful SIS, Alexandru Musteață a organizat astăzi un briefing în care a anunțat că datele operative și analitice ale instituției indică că Rusia prin intermediul mai multor metode, inclusiv implicarea unor formațiuni politice conduse de Ilan Șor, ar fi cheltuit circa un miliard de lei pentru destabilizarea democrației din Republica Moldova și deturnarea procesului electoral. El a precizat că SIS examinează 160 de volume de dosare de corupere electorală, comunică MOLDPRES.

Directorul SIS a menționat că printre acțiunile de destabilizare s-au numărat alertele false cu bombă, atacurile cibernetice, proteste organizate de exponenții lui Șor, tentative de preluare forțată a Guvernului cu ajutorul unor cetățeni cu pregătire militară.

“Scenariul care este unul complex prevede și compromiterea proceselor electorale în contextul alegerilor locale din 5 noiembrie. SIS a identificat activități de influențare și corupere a alegătorilor prin intermediul grupului criminal condus de Ilan Șor. A fost depistată și documentată oferirea de către un partid politic care participă la alegeri și controlat de Șor a fondurilor financiare în proporții deosebit de mari. Aceste fonduri provin în mare parte din Rusia. Toate aceste metode de corupere sunt implementate prin intermediul lui Ilan Șor, care controlează un grup de deputați, funcționari publici, reprezentanți ai mediului de afaceri, lideri politici și de opinie”, a spus Musteață.

El a menționat că SIS ar fi documentat scheme prin care banii din afară ajung la membrii Partidului Șansa. Una din ele vizează utilizarea cardurilor „People”. De asemenea, membrii noului partid “Șansa” ar fi primit tablete și telefoane. Încă un aspect al investigațiilor a fost publicitatea de pe Facebook. Doar într-o lună suma publicității a fost de 40 de mii de lei.

Potrivit șefului SIS, investigațiile demonstrează amploarea pe care a luat-o fenomenul corupției sus-numite în toate localitățile țării. El a adăugat că raportul prezentat astăzi în fața presei a fost deja expediat tuturor structurilor de stat.

img23008752

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!