ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Furtuna Ciaran a provocat cel puţin 10 decese şi a perturbat transporturile în Europa

16:32 | 03.11.2023 Categorie: Externe

Bruxelles, 3 nov. /MOLDPRES/. Furtuna Ciaran care s-a abătut începând de joi asupra Europei a ucis cel puţin 10 persoane, inclusiv un copil ucrainean de cinci ani în Belgia, şi a provocat perturbări majore, cu porturi închise şi curse aeriene anulate, informează AFP, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Furtuna, care s-a îndreptat spre est după ce a lovit litoralul atlantic, a făcut trei victime în Toscana, în regiunea central-nordică a Italiei, unde a provocat şi precipitaţii record, au anunţat autorităţile locale.

"Ceea ce s-a întâmplat în această noapte în Toscana are un nume: schimbările climatice", a scris pe reţeaua de socializare X guvernatorul din Toscana, Eugenio Giani, care a declarat starea de urgenţă.

Copacii prăbuşiţi din cauza rafalelor violente de vânt s-au aflat la originea celor mai multe dintre aceste accidente mortale: două victime au fost înregistrate în Belgia, două în Franţa, una în centrul Madridului, una în Germania şi încă una în Ţările de Jos.

În oraşul belgian Gand (Gent), un copil ucrainean, care se juca afară, a fost rănit de căderea unor crengi de copac şi a murit la spital câteva ore mai târziu, potrivit Parchetului belgian. Într-un incident separat, o femeie de 64 de ani, venită în vizită din Germania, a fost la rândul ei ucisă de un copac care s-a prăbuşit într-un parc al oraşului. Fiica ei, în vârstă de 31 de ani, a fost grav rănită.

Furtuna Ciaran a cauzat întreruperea unei părţi a traficului feroviar în Flandra, iar trenurile au circulat joi cu viteză redusă în restul Belgiei.

Traficul maritim a fost, de asemenea, întrerupt pentru ziua de joi în zona portuară a oraşului Anvers.

Aeroportul din Bruxelles a fost la rândul său perturbat. Însă cursele aeriene au continuat să fie asigurate în pofida numeroaselor întârzieri.

Cele două victime din Franţa sunt un septuagenar care a suferit o căzătură mortală în Le Havre după ce a fost lovit de obloanele casei sale, smulse de vânturile violente, şi un şofer de camion ucis în nordul ţării după ce un copac s-a prăbuşit peste vehiculul său.

Şaisprezece persoane, inclusiv şapte pompieri, au fost rănite în aceeaşi zonă, dintre care una se află în stare gravă, a anunţat ministrul de interne francez.

În Franţa, aproximativ 1,2 milioane de locuinţe au rămas fără electricitate, inclusiv 780.000 în regiunea Bretania din vestul ţării.

Iar peste 1 milion de francezi sunt privaţi de accesul la reţeaua de telefonie mobilă, a anunţat joi ministrul francez pentru Tranziţie Digitală şi Telecomunicaţii, Jean-Noel Barrot, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

img23008770

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!