ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Internațional „J.S. Bach” a ajuns la ediția a XII-a

10:21 | 08.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Sala cu Orgă readuce în prim-planul evenimentelor culturale Festivalul Internațional de Muzică ”J.S. Bach”, ajuns la cea de-a XII-a ediție, care se va desfășura în perioada 9-16 noiembrie. Festivalul aspiră să atragă un public cât mai larg spre frumusețea muzicii lui Bach și a muzicii clasice în general, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, programul actualei ediții cuprinde patru concerte în formate diferite, cu invitați valoroși din Germania, Franța, Bulgaria, România și Republica Moldova. Deschiderea festivalului va avea loc  în data de 9 noiembrie, cu programul ”Bach & Schubert”, concert prezentat de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, avându-l ca solist virtuozul violonist Svetlin Roussev (Bulgaria – Franța), un muzician aclamat pe cele mai importante scene ale lumii și care vine la Chișinău cu ”Stradivarius”-ul său. În prezent, Svetlin Roussev este profesor de vioară la prestigioasa instituție – Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Paris. ”Bach & Schubert” reprezintă un dialog muzical, care traversează secole și stiluri – baroc și romantic, arătând legătura subtilă dintre cei doi compozitori de geniu.

Duminică, 12 noiembrie, festivalul va continua cu un recital de orgă, susținut de un profund cunoscător și propagator al muzicii lui Bach, Gunther Rost din Germania. Muzicianul a fost distins cu numeroase premii muzicale internaționale, precum Premiul renumitului Concurs ”J.S. Bach” de la Leipzig, Concursul Internațional de Orgă de la Dallas ș.a. În prezent, Gunther Rost conduce catedra de Orgă a Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, Austria.  Programul concertului va include creații ale compozitorilor clasici, precum și muzică contemporană.

Festivalul continuă tradiția de a prezenta muzica lui Bach fie prin prisma altor genuri, precum jazz-ul, fie prin intermediul aranjamentelor pentru unele instrumente care nu existau pe vremea marelui compozitor. Protagonistul concertului din 14 noiembrie este remarcabilul pianist și compozitor francez Baptiste Trotignon, care va prezenta programul ”Bach in Jazz”. Artistul va cânta și improviza în limbaj de jazz pe mai multe teme din ”Clavirul bine temperat” de Bach.

Festivalul va culmina în data de 16 noiembrie, tradițional, cu un concert vocal-simfonic. ”Requiemul german” de Johannes Brahns  este un proiect grandios, în realizarea căruia vor fi antrenate toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă – Orchestra Națională de Cameră, prim-dirijor Cristian Florea, Corul Național de Cameră, Corul AMTAP, conduse de Ilona Stepan, organista Anna Strezeva, precum și soliști vocali: Anastasia Cușnir (soprano) și Vitalie Maciunschi (bariton).

Începutul concertelor – la 18:30. Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Sălii cu Orgă și online –www.iticket.md. Prețul unui bilet variază de la 100 la 250 lei.

Organizatorii festivalului sunt Sala cu Orgă și Fundația Culturală ”J.S. Bach”. Parteneri: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în R. Moldova, Goethe-Zentrum Chișinău, Ambasada Franței în Republica Moldova, Alianța Franceză în Republica Moldova, Primăria Municipiului Chișinău.

Prima ediție a Festivalului Internațional ”J.S. Bach” a avut loc în 2011.

img23008938

img23008938

img23008938

img23008938

img23008938

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!