ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Zece reprezentanți ai Serviciului Vamal au participat în China la un seminar privind managementul zonei economice libere

14:41 | 08.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Zece reprezentanți ai Serviciului Vamal au efectuat o vizită de studiu în Shanghai și Fuzhou, Republica Populară Chineză, în cadrul căreia au participat la un seminar privind „Managementul zonei economice libere și Acordul bilateral de comerț liber”, informează MOLDPRES.

Scopul vizitei de studiu a fost consolidarea capacităților funcționarilor vamali și sporirea competențelor profesionale pe subiectul zonelor economice libere, preluarea bunelor practici în domeniu în baza experienței părții chineze.

În cadrul vizitei, funcționarii vamali s-au familiarizat cu conceptul de dezvoltare comună „One Belt, One Road”, ce se bazează pe mecanismele bilaterale și multilaterale existente între China și alte țări, precum și pe platformele de cooperare regională existente. Această inițiativă își propune să împrumute din simbolul istoric al vechiului Drum al Mătăsii, să dezvolte în mod activ parteneriate economice cu țările de pe traseu, pentru a consolida o comunitate de interese și responsabilități bazate pe încredere politică reciprocă, integrare economică și toleranță culturală.

„Seminarul desfășurat a inclus subiecte ce țin de managementul zonei economice libere, inovații instituționale și de servicii în zonele libere, promovarea activă a reformei facilitării comerțului în conformitate cu standardele internaționale. Vizita de studiu a contribuit la preluarea bunelor practici și experiența Republicii Populară Chineză în gestionarea și administrarea zonelor economice libere”, a precizat Serviciul Vamal.

În cadrul evenimentului a fost remarcată și prezența Republicii Moldova pe piața chineză, fiind discutate oportunitățile de promovare a produselor autohtone moldovenești și majorarea cotei de export spre China.

În timpul vizitei de studiu, reprezentanții Serviciului Vamal au desfășurat o excursie la portul electronic din Shanghai, o întreprindere cheie în construcția Centrului Internațional de Transport și a Centrului de Comerț Internațional din Shanghai, ce operează cu cel mai mare sistem de informații logistice portuare din Shanghai.

img23008983

img23008983

img23008983

img23008983

img23008983

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!