ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Elveția se alătură proiectului de sprijinire a producătorilor agricoli afectați de criza socio-economică și energetică

11:05 | 09.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Elveția oferă două milioane de dolari pentru proiectul „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice", implementat de  Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Proiectul lansat în 2022 este finanțat prin intermediul Fondului ONU „Parteneriatul pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă Moldova 2030” cu alte două milioane de dolari de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), care reprezintă unitatea operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC), transmite MOLDPRES.

„Elveția a fost un partener de încredere al Republicii Moldova, oferind atât asistență pentru dezvoltare de urgență, cât și asistență pentru dezvoltare pe termen lung. Anul trecut, printre altele, am contribuit la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care a ajutat cetățenii să-și plătească facturile la energie în timpul sezonului rece. Acum, prin această nouă contribuție, vom sprijini producătorii agricoli să treacă la resurse regenerabile de energie și să își îmbunătățească eficiența energetică. Acest lucru este necesar nu numai în timpul unei crize energetice, ci și pentru ca practicile agricole să devină mai eficiente și mai orientate spre viitor. De-a lungul anilor, Elveția a avut, de asemenea, contribuții importante la dezvoltarea tehnologică a sectorului agricol prin facilitarea introducerii tehnologiilor moderne",  a menționat Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Datorită finanțării elvețiene, 45 de femei producătoare agricole din șase raioane ale Republicii Moldova – Hâncești, Ungheni, Telenești, Sângerei, Șoldănești și Briceni – vor beneficia de granturi oferite prin intermediul PNUD pentru tranziția la surse regenerabile de energie și utilizarea tehnologiilor eficiente energetic.

Totodată, suportul financiar acordat de Elveția prin intermediul FAO va avea un impact semnificativ în creșterea până la 12.000 a numărului de beneficiari care primesc inputuri agricole, ceea ce înseamnă că încă 5.000 de producători agricoli la scară mică vor fi ajutați, acordându-se o atenție deosebită tinerilor și gospodăriilor conduse de femei.

"Întrucât prețurile inputurilor agricole rămân la un nivel istoric ridicat din cauza perturbării lanțului de aprovizionare în contextul războiului din Ucraina, în timp ce prețurile produselor fermierilor au scăzut drastic comparativ cu anul trecut, ca urmare a abandonării Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, FAO va continua să furnizeze semințe, răsaduri, îngrășăminte și furaje pentru animale atât de necesare fermierilor mici și gospodăriilor vulnerabile. Aceasta le va permite să asigure următoarele sezoane de recoltare și să-și hrănească animalele", estimează PNUD.

Finanțarea elvețiană va facilita, de asemenea, promovarea cooperării între fermieri, oferindu-le oportunități de învățare și adoptare a tehnologiilor și practicilor agricole inteligente din punct de vedere climatic prin intermediul Școlilor de Câmp ale Fermierilor. Aici fermierii vor putea face schimb de cunoștințe, vor fi instruiți și vor primi materiale informative și ghiduri pentru gestionarea eficientă a procesului de producție la toate nivelurile.

În același timp, contribuția Elveției permite FAO să consolideze capacitatea a circa 200 de producătoare agricole la scară mică din diferite raioane ale Moldovei în accesarea piețelor de desfacere și implicarea în activități generatoare de venituri, cu accent pe durabilitate și practici ecologice. Beneficiarele vor primi instruiri privind siguranța alimentară și standardele de calitate, precum și etichetarea produselor, ceea ce le va permite să-și comercializeze produsele eficient și să își sporească veniturile. Totodată, vor fi oferite granturi în sprijinul activităților lor.

Potrivit estimărilor Guvernului Republicii Moldova, războiul din Ucraina ar putea costa economia Moldovei 2-10% din PIB-ul total al țării, în funcție de durata, intensitatea și acoperirea teritorială. În același timp, 70% din fermele mici suferă deja de lipsa resurselor, a inputurilor și condițiile meteorologice aride.

img23009020

img23009020

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!