ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Să fie clar, așa nu va merge”, le-a transmis ministrul Andrei Spînu transportatorilor care protestează la Chişinău

13:24 | 09.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Transportatorii care au ieșit astăzi la protest au o singură propunere - să rămână totul pe vechi. Să fie clar, așa nu va merge, s-a adresat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, într-o reacţie faţă de protestul transportatorilor, organizat astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), transmite MOLDPRES.

„Ei vor să ceară bani zilnic de la șoferi pentru că le dau hârtie/autorizație să circule. Ei vor să nu investească în transport mai modern. Ei vor să nu respecte graficul de executare a rutelor pentru care au autorizație. Ei vor să nu ofere bilete pasagerilor. Ei vor să nu permită deschiderea de rute noi, chiar și acolo unde se solicită de către oameni și administrația publică locală. Să fie clar, așa nu va merge”, scrie oficialul.

Zeci de transportatori, nemulțumiți de noul Cod al transporturilor, au ieșit astăzi la protest în centrul capitalei. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) spune că unele prevederi din proiectul de modificare a Codului transporturilor contravin legislației europene. „Situația în domeniul transportului este catastrofală, ramura încă nu și-a revenit după pandemie, iar în Moldova există sate care nu au rute spre centre raionale sau Chișinău”, spune președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa.

Miercuri, 8 noiembrie, Cabinetul de miniștri a aprobat modificări la mai multe acte normative în domeniul transportului rutier. Potrivit lui Andrei Spînu, vor fi promovate modificările la Codul transportului rutier pentru că acestea vor asigura oamenii cu transport mai calitativ, mai modern.

„Vreau să reamintesc doar câteva modificări importante: eliminăm limitările de oră la nivel de transport internațional și reducem intervalul până la 15 min pentru cursele la nivel național; ajutăm primăriile și primarii să ofere transport locuitorilor. APL-urile vor putea interveni în procesul deschiderii și modificării unei noi curse regulate; reducem birocrația. Operatorii de transport rutier pot spune ”adio” foii de parcurs, aceasta fiind exclusă din lista documentelor de strictă evidență. Și pentru a reduce și mai mult din birocrație, vor fi excluse din Lista documentelor necesare la bord, un șir de acte care există deja în sistemele informaționale ale Agenției Naționale Transport Auto (informația privind inspecția tehnică, certificate de competență profesională); eliminăm contradicțiile existente referitoare la termenul și modalitatea de eliberare a autorizațiilor. După expirarea termenului de autorizație care durează 8 ani, operatorii de transport auto vor putea să mai activeze încă 4 ani – dacă întrunesc criteriile prestabilite care vor fi reglementate de Guvern", a explicat şeful MIDR.

img23009030

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!