ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CC a declarat neconstituționale unele prevederi care vizează evaluarea procurorului general

14:49 | 09.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională (CC) a declarat astăzi neconstituționale unele prevederi care vizează procedura de evaluare a procurorului general, transmite MOLDPRES.

Normele contestate stabileau că în scopul aprecierii activității și a corespunderii cu funcția deținută, performanțele procurorului general se evaluează de către o comisie de evaluare a acestor performanțe, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

„Având în vedere că Procurorul general exercită un mandat constituțional, oferirea către CSP a atribuției de a reglementa criteriile de evaluare a performanțelor procurorului general, diminuează în mod semnificativ stabilitatea mandatului constituțional al procurorului general. Prin urmare, Curtea a subliniat necesitatea stabilirii clare de Parlament, prin lege, a criteriilor de evaluare a performanțelor procurorului general. Curtea a conchis că articolul 31 prim, alineatul 5, din Legea cu privire la procuratură, în redactarea de până la intrarea în vigoare a Legii nr. 280 din 6 octombrie 2022, care îi delega CSP competența stabilirii criteriilor de evaluare a performanțelor procurorului general, nu respectă exigența prevăzută de Constituție, potrivit căreia procurorul general poate fi demis in condițiile legii pentru motive obiective”, a explicat judecătorul CC, Serghei Țurcan.

Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

img23009033

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!