ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tendințele și riscurile traficului de droguri, discutate la HUB-ul de Securitate al UE

14:55 | 09.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Tendințele și riscurile traficului de droguri pe continentul european, rutele logistice și dinamica regională au fost analizate astăzi la Chișinău, în cadrul sesiunii a 8-a a HUB-ului de securitate al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

La eveniment au participat experți-cheie din opt țări membre ale UE, cât și practicieni europeni în domeniul securității. „Împreună am dovedit că urmărim acel obiectiv principal al HUB: abordarea complexă, coordonată și unificată pentru prevenirea și combaterea tuturor formelor de criminalitate, deplasând ecosistemul de securitate european dincolo de granițele Uniunii Europene”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros.

„Ne confruntăm cu o provocare imensă care nu cunoaște granițe – flagelul drogurilor. Imaginați-vă acest fapt: 30 de miliarde de euro anual, aceasta este valoarea pieței ilegale de droguri numai în Uniunea Europeană. Nu este doar enorm, este cea mai mare și mai profitabilă piață criminală dintre toate. Rețelele criminale transnaționale exploatează Republica Moldova ca un hub de tranziție pentru droguri, transportând cantități enorme de hașiș, cocaină și heroină în direcții estice și vestice. De aceea, trebuie să lucrăm împreună pentru a aborda această provocare complexă”, a specificat Olivier Onidi, director general adjunct al Direcției Generale Migrație și Afaceri Interne a Comisiei Europene.

„Din partea UE, suntem hotărâți să colaborăm împreună cu Moldova în abordarea provocării traficului de droguri, folosind o gamă largă de instrumente, inclusiv suport politic, asistență financiară, suport operațional, expertiză tehnică și oportunități de dezvoltare a capacităților. Discuțiile de astăzi vor contribui la definirea acțiunilor noastre comune viitoare”, a declarat Jānis Mažeiks, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

În cadrul discuțiilor a fost abordată dinamica provocărilor și riscurilor traficului de droguri. Participanții au accentuat necesitatea combaterii acestuia prin capturi semnificative și revizuirea schemelor existente. 

HUB-ul de Securitate al UE este o platformă comună care oferă informații, infrastructură și expertiză Republicii Moldova și țărilor UE în scopul întăririi securității interne. Obiectivul general al HUB-ului este să prevină și să combată formele de criminalitate, sporind securitatea UE, dar și a țărilor din vecinătate. 

img23009036

img23009036

img23009036

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!