ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Estonia se va putea vota de anul viitor cu o aplicaţie pe telefon

10:24 | 10.11.2023 Categorie: Externe

Tallinn, 10 nov. /MOLDPRES/. Alegătorii din Estonia vor putea vota de anul viitor cu ajutorul unei aplicaţii pe telefoanele mobile, informează vineri dpa, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Guvernul de la Tallinn a adoptat joi un proiect de lege în acest sens, care urmează să fie dezbătut în parlament.

Ministrul economiei şi tehnologiei informaţiei, Tiit Riisalo şi-a exprimat speranţa că noua modalitate de votare va fi disponibilă pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024. El a afirmat că sunt în curs de realizare aplicaţii speciale pentru sistemele de operare uzuale care urmează să fie stabilite de Comisia Electorală.

"Astfel se va asigura neutralitatea tehnologică. Asta înseamnă că vor fi utilizate doar tehnologiile larg disponibile şi totodată sigure", a declarat oficialul. El a susţinut că votul cu telefonul mobil va fi la fel de sigur ca şi votul electronic sau cel tradiţional cu buletine tipărite.

În 2005, Estonia a fost prima ţară europeană care a introdus votarea online, sistem care a rămas în uz de atunci. La alegerile parlamentare din martie, mai mult de jumătate din voturi au fost exprimate digital.

Pe plan internaţional, procedura este controversată în multe ţări din cauza incertitudinilor privind fiabilitatea.

img23009062

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!