ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a primit peste 11 mln de lei pentru eradicarea rabiei la vulpi

12:39 | 10.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a României (ANSVSA) a acordat Republicii Moldova un suport financiar nerambursabil în valoare de 11 391 996,05 lei, pentru punerea în aplicare a Programului de eradicare, control și monitorizare a rabiei la vulpi, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, banii au fost oferiți din fondurile Uniunii Europene, iar acțiunea este parte integrantă a Programului României de vaccinare, cofinanțat de Comisia Europeană.

În cadrul Programului de eradicare a rabiei s-au desfășurat deja două campanii de vaccinare primăvară-toamnă, unde au fost întreprinse următoarele acțiuni: asigurarea de momeli vaccinale destinate imunizării împotriva rabiei a vulpilor; transportul și depozitarea momelilor vaccinale; distribuția aeriană a momelilor vaccinale cu ajutorul aeronavelor; repartizarea manuală a momelilor vaccinale; împușcarea unui număr definit de vulpi din arealurile stabilite în Program, pentru monitorizarea și evaluarea eficienței vaccinării antirabice.

Toate prevederile tehnice aferente acestui Program au fost stabilite în Acordul parafat între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a Republicii Moldova și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a României.

ANSA reiterează că, datorită implementării coerente a acțiunilor prevăzute de acest Program, s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri de rabie cu cca 82%, iar obiectivul final al acestuia este „zero” cazuri de rabie până în anul 2026.

img23009067

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!