ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secretarul general al NATO: „Trebuie să fim pregătiţi pentru un război de durată în Ucraina”

13:50 | 10.11.2023 Categorie: Externe

Berlin, 10 nov. /MOLDPRES/. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că mizează pe avansul forţelor armate ucrainene în lupta lor împotriva trupelor ruse, dar a avertizat, într-un interviu acordat dpa, că progresul va fi dificil, transmite AGERPRES, preluat de MOLDPRES.

"Trebuie să fim pregătiţi pentru (un război) de durată. Războaiele sunt prin natura lor imprevizibile", a declarat Stoltenberg pentru dpa în timpul unei vizite la Berlin.

"Ceea ce ştim este că ceea ce se întâmplă în jurul unei mese de negocieri este indisolubil legat de situaţia de pe câmpul de luptă", a adăugat el.

La primele ore ale zilei de 24 februarie 2022, forţele ruse au invadat teritoriul ucrainean pe mai multe fronturi. De atunci, Moscova a anexat patru teritorii din estul şi sudul Ucrainei, încălcând dreptul internaţional, aminteşte dpa. Luptele sunt încă concentrate în est şi sud. Forţele ucrainene au lansat o contraofensivă la începutul acestui an, dar progresul este limitat. Kievul s-a angajat să recupereze tot teritoriul ocupat de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea, pe care Kremlinul a anexat-o în 2014.

Jens Stoltenberg a apreciat în interviu că doar sprijinul militar ar putea asigura că Ucraina rămâne un stat suveran şi democratic şi îl poate convinge pe preşedintele rus Vladimir Putin că nu poate câştiga pe câmpul de luptă.

Comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat săptămâna trecută că războiul din Ucraina a ajuns într-un impas.

"Tranziţia războiului la o fază poziţională duce la prelungirea acestuia şi prezintă riscuri semnificative atât pentru forţele armate ale Ucrainei, cât şi pentru stat în ansamblu", a avertizat Zalujnîi într-un articol publicat în revista britanică The Economist.

Secretarul general al NATO a subliniat în interviul de vineri că a fost întotdeauna clar că nu va fi uşor.

"Ştiam că Rusia a pregătit linii defensive de luni de zile - cu mine, cu tranşee de tancuri, cu multe poziţii defensive", a explicat Stoltenberg.

Cu toate acestea, ucrainenii "au fost capabili să obţină câştiguri şi să elibereze mai mult teritoriu", a adăugat el.

Jens Stoltenberg s-a întâlnit joi cu cancelarul german Olaf Scholz şi urma să se întâlnească vineri cu ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Secretarul general al NATO a salutat sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina, evitând totuşi să ia o poziţie clară la întrebarea dacă guvernul german ar trebui să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră Taurus, cerute de Kiev, dar pentru care Scholz nu şi-a dat acordul.

"Este, la urma urmei, o decizie naţională exact ce fel de sisteme oferă fiecare aliat", a spus el, menţionând că salută faptul că Regatul Unit şi Franţa au furnizat deja rachete de croazieră.

Germania a livrat Ucrainei alte arme esenţiale, inclusiv tancuri şi sisteme eficiente de apărare aeriană, a amintit Stoltenberg. 

img23009071

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!