ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul Audiovizualului a sancționat mai mulți furnizori de servicii media

16:10 | 10.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. Consiliul Audiovizualului a sancționat astăzi șase furnizori de servicii media cu două avertizări publice și cu șapte amenzi în sumă de 60 000 de lei pentru abateri privind reflectarea campaniei electorale, constatate în cel de-al optulea raport de monitorizare pentru perioada 30 octombrie-3 noiembrie 2023, transmite MOLDPRES.

Potrivit Consiliului Audiovizualului, controlul a vizat respectarea prevederilor privind asigurarea informării corecte conform art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), în cadrul principalului program de știri în orele de maximă audiență de seară și/sau emisiuni de informare electorală. La fel, controlul a ținut de respectarea prevederilor art. 89 și 90 din Codul electoral, de către serviciile media audiovizuale de televiziune incluse în lista „must carry” și de către furnizorii de servicii media de televiziune naționale generaliste sau de știri, care au declarat că vor reflecta alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, începând cu 23 octombrie 2023. Astfel, au fost supuse controlului 13 servicii media audiovizuale de televiziune: „Moldova 1”, „Găgăuzia TV”, „Cinema 1”, „Jurnal TV”, „Exclusiv TV”, „TVR Moldova”, „PRO TV Chișinău”, „Vocea Basarabiei TV”, „TV8”, „R Live TV”, „TVC 21”, „Canal Regional” și „N4”.

Două servicii media audiovizuale de televiziune nu au asigurat informarea corectă la reflectarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, iar patru servicii media audiovizuale de televiziune nu au respectat prevederile art. 90 alin. (1) din Codul Electoral – concurenți electorali au fost reflectați în alte programe audiovizuale decât cele cu caracter electoral, și alin. (2) din Codul Electoral și ale pct. 38 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC). Conform acestor prevederi, în programele de știri și actualități, subiectele cu caracter electoral sunt incluse la rubrica specială „Electorala”, evidențiată prin semnale acustice sau vizuale unice la început și la final.

img23009075

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!