ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Opoziţia poloneză a semnat un acord de coaliţie şi se declară pregătită să guverneze

16:16 | 10.11.2023 Categorie: Externe

Varșovia, 10 nov. /MOLDPRES/. Partidele liberale de opoziţie din Polonia au semnat vineri un acord de coaliţie care ar trebui să servească drept "foaie de parcurs" pentru alianţă dacă aceasta va ajunge la putere, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Ne dorim foarte mult ca polonezele şi polonezii care au mers la vot cu atâta speranţă să vadă că, de acum înainte, suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru ţara noastră şi pentru anii următori", a declarat Donald Tusk, liderul opoziţiei pro-europene, câştigătoare a alegerilor legislative.

Tusk, liderul blocului liberal de opoziţie Coaliţia Civică, a vorbit alături de omologii săi din coaliţia centristă, liderii formaţiunilor A Treia Calea şi Noua Stângă.

"Când vă privesc, mă gândesc la Avengers, cu superputerile lor", a glumit co-liderul de stânga Robert Biedron, referindu-se la eroii acestei benzi desenate.

Deşi tabăra conservatoare de la putere a câştigat cel mai mare număr de locuri la alegerile legislative din octombrie, ea nu este capabilă să formeze o majoritate.

Coaliţia Civică a ajuns pe locul al doilea, dar alianţa de opoziţie a câştigat o majoritate de 248 de locuri din cele 460 din camera inferioară a Parlamentului.

Liderii Alianţei au cerut în comun preşedintelui Andrzej Duda să-l numească pe Donald Tusk prim-ministru.

Şeful statului a ales însă să încredinţeze misiunea de a forma un guvern aliaţilor săi din partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS).

Luni, Andrzej Duda i-a încredinţat această sarcină actualului prim-ministru Mateusz Morawiecki.

Contururile unei alianţe în jurul PiS par vagi, deoarece partidul, care a câştigat 194 de locuri, nu are, conform observatorilor, parteneri de coaliţie de încredere.

Tusk, un fost prim-ministru şi şef al Consiliului European, l-a acuzat pe Duda că "trage de timp" alegându-l pe Morawiecki.

El a mai spus luni că această decizie prezidenţială "nu va schimba nimic", dând de înţeles că va ajunge şeful guvernului.

img23009076

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!