ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un pictor din București și-a expus lucrările la Chișinău

07:57 | 11.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. O expoziție personală de pictură a artistului plastic Vasile Tolan din București a fost vernisată ieri la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției gazdă, Tudor Zbârnea, a menționat că Vasile Tolan este unul dintre cei mai importanți artiști plastici din spațiul românesc. ”Este o expoziție care vine în acel circuit legat de aniversarea de 70 de ani de la naștere. Aceasta este o selecție pe autorul care a pregătit-o în mod special pentru Chișinău. Vasile Tolan este un artist care experimentează mereu, utilizând diverse mijloace de expresie - de la pictura gestuală direct pe pânză – la diverse colaje, obiecte și instalații. Protagonistul evenimentului este un artist foarte cunoscut la Chișinău. A fost prezent aproape la toate Bienalele Internaționale de Pictură de la Chișinău, precum și la unele ediții ale ”Saloanelor Moldovei”, a subliniat Tudor Zbârnea.

Potrivit criticului de artă român Ion Bogdan Lefter, Vasile Tolan a adus la Chișinău o expoziție extraordinară, amplă, percutantă și reprezentativă. ”Pictor, dar și autor de colaje, uneori și de piese tridimensionale descinse din pânzele plane, Vasile Tolan și-a construit de-a lungul anilor un univers vizual doar aparent abstract, parcă într-o permanentă căutare formală, în care, totuși, a integrat din ce în ce mai numeroase detalii de viață, mici obiecte sau resturi sau sfărâmături sau eșantioane de materie concretă”, a constatat Ion Bogdan Lefter.

La rândul său, Vasile Tolan a spus că nu i-a dat nici un titlu expoziției, deoarece suprafețele picturale devin tentante de a le pipăi: au relief, colaj. ”Am lăsat expoziția fără titlu, precum sunt marea majoritate a lucrărilor, lăsând libertate privitorului să dezvolte idei sau pur și simplu simțiri. În pictură libertatea de a vedea și de a simți este mai importantă decât de a o îngrădi cu un titlu care de foarte multe ori îl găsesc artificial”, a precizat artistul.

Vasile Tolan, (născut în 1953 la Buru, România), este doctor în arte vizuale, a fost cadru universitar la Universitatea Naţională de Artă din București și vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România. A participat intens la expoziții și simpozioane naționale și internaționale. Locuiește și activează în București. Debutează cu o expoziție personală în anul 1975 și organizează numeroase expoziții personale în orașe din România, dar și din străinătate - în Italia, Franța, Germania ș.a.

Expoziția cuprinde 35 de lucrări. Ea va fi deschisă până la 10 decembrie. 

img23009080

img23009080

img23009080

img23009080

img23009080

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!