ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Polonia marchează Ziua Independenței

07:55 | 11.11.2023 Categorie: Externe

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Republica Polonă, stat în nordul Europei Centrale, situat între Rusia, Lituania, Belarus, Ucraina, Slovacia, Cehia, Germania și Marea Baltică, sărbătorește astăzi cea de-a 105-a aniversare de la Proclamarea Independenței de la 1918, notează MOLDPRES.

Ziua Națională a Independenței este cea mai importantă sărbătoare națională poloneză. Polonia a recâștigat independența la 11 noiembrie 1918, după 123 de ani de captivitate, în care a fost împărțită de Austro-Ungaria, Prusia și Rusia. Țara are o populație de 38 de milioane de locuitori, concentrați, în principal, în orașe și municipii mai mari, precum capitala istorică – Cracovia, şi cea actuală – Varșovia. Întreaga suprafață a Poloniei este de peste 312 mii km², situând acest stat pe poziția 70 în lume din punctul de vedere al suprafeței.

Polonia este al șaselea stat după populație în Uniunea Europeană. Este o republică compusă din șaisprezece voievodate. Polonia este membră a NATO, ONU, OECDE, Organizaţiei Mondiale a Comerţului și a Uniunii Europene. Exportă mașini și utilaje, metale neferoase, produse chimice, mărfuri ale industriei ușoare și importă materii prime și semifabricate, combustibili, mijloace de transport.

Cultura poloneză are o istorie bogată, veche de o mie de ani, cu influenţe atât din Occident, cât şi din Orient. Astăzi, aceste influenţe sunt vizibile în arhitectura, folclorul şi arta ţării. Polonia este locul de naştere al multor personalități celebre în întreaga lume, precum Papa Ioan Paul al II-lea, Marie Skłodowska-Curie, Kazimierz Pułaski, Tadeusz Kosciuszko, Nicolaus Copernic ș.a. Artiștii din Polonia, inclusiv compozitori celebri, cum ar fi Frédéric Chopin sau Witold Utosławski și creatorii de muzică populară, au creat o scenă muzicală plină de viață și diversitate, cu propriile genuri muzicale, cum ar fi poezia cântată. Marea literatură romantică a Poloniei a înflorit în sec. IX, când țara și-a pierdut independența. Poeții Adam Mickiewicz, Juliusz Słowacki și Zygmunt Krasinski, cei „Trei Barzi", au devenit liderii spirituali ai unui popor lipsit de suveranitate, și au prorocit renașterea sa. Romancierul Henryk Sienkiewicz, care a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 1905, a elogiat tradiția istorică.

Republica Moldova şi Republica Polonă au stabilit relaţii diplomatice la 14 iulie 1992. Ambasadorul Poloniei în R. Moldova este Tomasz Kobzdej, și Ambasadorul Republicii Moldova în Polonia – Igor Bodiu.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerțului total al Moldovei cu Polonia a înregistrat în anul 2022 valoarea de 425,36 mln USD. Comparativ cu 2021, acesta s-a majorat cu 14,9% (fără a se ține cont de activitatea comercială a agenților economici din raioanele de est ale țării). De menționat că, după valoarea volumului schimburilor comerciale, Polonia se situează pe locul 8 între partenerii cu care R. Moldova întreține relații comerciale, deținând o pondere de 3,1%.

Pe parcursul anului 2022 exportul de mărfuri din Republica Moldova în Polonia a înregistrat suma de 122,5 mln USD. Comparativ cu 2021, volumul exportului s-a majorat cu 12,9%, Polonia deținând o pondere de 2,8% în exportul total al țării. Importul de mărfuri efectuat în 2022 din R. Moldova a însumat 302,8 mln USD, înregistrând o creștere cu 15,8% comparativ cu anul precedent. Astfel, Republica Polonia deține o pondere de 3,3% în importul total al țării noastre.

img23009081

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!