ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova este marcată Ziua mondială a diabetului

10:29 | 14.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 14 nov. /MOLDPRES/. În anul 2022, mai mult de 131 mii de moldoveni aveau diabet zaharat, dintre care 19 367 de pacienți sunt dependenți de insulină. Datele au fost făcute publice de Ministerul Sănătății în contextul marcării Zilei mondiale a diabetului, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în țara noastră persoanele cu diabet, asigurate, beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice.

Pacienții cu diabet zaharat au acces gratuit la 14 denumiri comune internaționale de medicamente, în diverse forme farmaceutice și doze, inclusiv analogi de insulină și medicamente pentru prevenirea complicațiilor. Totodată, aceste persoane beneficiază de o serie de dispozitive medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală: 11 tipuri de teste pentru aprecierea glicemiei, dintre care două modele gratuite, iar nouă compensate, opt tipuri de lanțete pentru determinarea glucozei în sânge, dintre care trei modele gratuite și cinci compensate, două tipuri de seringi sterile cu ac pentru insulină, dintre care un model gratuit și unul compensat, trei modele de ace pentru stilou injector de insulină, dintre care unul gratuit, iar două compensate. Din surse centralizate, copiii cu diabet sunt asigurați cu dispozitive și consumabile pentru administrarea insulinei.

Conform specialiștilor, diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, iar diabetul de tip 2 poate fi evitat prin respectarea recomandărilor medicilor, alimentație sănătoasă, hidratare, evitarea zahărului și a grăsimilor, activitate fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și a tensiunii arteriale sub control.

img23009140

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!