ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Gheorghe Erizanu a lansat o carte de publicistică

11:27 | 14.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 nov. /MOLDPRES/. O carte de publicistică intitulată ”Și-am să devin erou. Texte egoiste”,  semnată de scriitorul Gheorghe Erizanu, a fost lansată online ieri la Chișinău și București, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Gheorghe Erizanu a afirmat că volumul cuprinde 256 de pagini și a apărut într-un tiraj de 1200 de exemplare. ”Este o carte de publicistică, în care sunt incluse texte de pe blogul meu. Textele sunt aranjate în ordine cronologică”, a precizat autorul.

În postfața cărții, criticul literar Nina Corcinschi menționează, între altele, că „stilul ironic, tăios, precis în observații și aprecieri, face din blogogramele lui Gheorghe Erizanu o lectură palpitantă, cu efect de trezire bruscă, de resuscitare a spiritului critic și de revigorare a bunului-simț.”.

La rândul său, criticul literar român Bogdan Crețu a afirmat că „Și-am să devin erou. Texte egoiste” cuprinde texte scrise în perioada iunie 2017-aprilie 2023. ”Poate intervalul cel mai dramatic din istoria Republicii Moldova de după conflictul de la Nistru din 1992: schimbări de guverne, orientarea către Occident, pandemia și, de un an și jumătate, războiul de la graniță, din Ucraina. De care depinde, clar, soarta sa în următorii mulți ani. De aceea, calitatea de martor credibil este esențială. Iar Gheorghe Erizanu este un astfel de martor. Un intelectual care nu doar observă, ci își asumă și o atitudine clară. Reacționează cu armele sale, care sunt cele ale unui excelent editor și ale unui intelectual pentru care a nu păstra tăcerea în momentele-cheie este o obligație civică, dar și deontologică”, a subliniat Bogdan Crețu.

Potrivit prozatorului român Cristian Fulaș, Gheorghe Erizanu a scris un foarte frumos roman pe care l-a ascuns dibaci în cronologie și tematici aparent obișnuite. ”O carte a timpului sucit din partea asta de Europă și un soi de carte a cărții. Am citit ieri și azi, aș mai fi citit, dar am terminat. Pot acum să-l citesc invers, probabil procedeul cu cronologia funcționează și așa”, a remarcat Cristian Fulaș. Pe marginea cărții s-au mai pronunțat experții în spațiul ex-sovietic Armand Goșu, Ileana Rachieru (București), ziaristele Alina Radu și Mariana Rață (Chișinău).

Gheorghe Erizanu s-a născut la 8 iunie 1967 în satul Cigârleni, Ialoveni. Copilăria și clasele gimnaziale și le-a petrecut la Pererita. A fost licențiat în Jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova (1991). În 1995 și-a făcut debutul editorial cu volumul ”Carte orange”. A activat în calitate de jurnalist la mai multe ziare și reviste din Republica Moldova (1987-1995). A fost fondator și director al Editurii” Cartier” din 1995. A mai publicat cărțile: ”Miercuri când era joi” (2012), ”Ce spun cărțile” (2012, 2014) ș.a.

img23009141

img23009141

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!