ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE nu va reuși să livreze 1 milion de proiectile Ucrainei

11:37 | 14.11.2023 Categorie: Externe

Bruxelles, 14 nov. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană nu va reuşi, cel mai probabil, să livreze Ucrainei cele 1 milion de proiectile convenite anterior, a declarat ministrul apărării al Germaniei, Boris Pistorius, marţi la Bruxelles, transmite dpa, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Statele UE luaseră decizia de a livra Ucrainei aceste muniţii până în martie 2024 pentru a-i susţine apărarea împotriva Rusiei.

'Ţinta de 1 milion nu va fi atinsă, trebuie să ne asumăm acest lucru', a declarat Pistorius, la sosirea la reuniunea omologilor săi din statele UE, la care tema ajutorului militar pentru Ucraina va fi în fruntea agendei.

Potrivit unui oficial al UE, până acum au fost livrate Kievului în jur de 300.000 de obuze.

Vocile care au avertizat de la bun început că ţinta era nerealistă au avut, din păcate, dreptate, a admis Pistorius.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a făcut apel la ţările membre să acorde prioritate exporturilor către Ucraina înaintea altor state, pentru ca aceasta să primească mai multă muniţie mai rapid.

Miniştrii vor discuta la Bruxelles şi despre cum vor fi sprijinite forţele armate ucrainene pe termen lung.

Este improbabil ca planurile vizând un ajutor militar de 20 miliarde de euro până în 2027 să primească susţinerea unanimă necesară.

Borrell a declarat luni că va prezenta în decembrie o nouă propunere de angajamente de securitate şi ajutor militar pentru Ucraina.

Ministrul german Pistorius a confirmat planuri vizând un nou ajutor bilateral al Berlinului pentru Kiev de cel puţin 8 miliarde de euro.

Secretarul general al NATO, Jens Stolenberg, a discutat cu miniştrii apărării despre protejarea infrastructurilor critice de transport energetic şi comunicaţii, respectiv conducte şi cabluri submarine.

Miniştrii urmează de asemenea să ia în discuţie planuri pentru o forţă de reacţie comună, denumită Capacitatea UE de Desfăşurare Rapidă. Noua forţă de 5.000 de militari ar putea să devină operaţională până în 2025. 

img23009143

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!