ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Inflația a revenit în intervalul de variație țintit de BNM

12:43 | 14.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 14 nov. /MOLDPRES/. În luna octombrie, inflația a intrat în intervalul de variație țintit de Banca Națională a Moldovei (BNM), atingând valoarea de 6,3%. Cifrele sunt incluse în Raportul asupra inflației, prezentat astăzi de Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, transmite MOLDPRES.

„Inflația a continuat să scadă pe tot parcursul anului curent. Dinamica a fost susținută de mai mulți factori, în primul rând de deciziile noastre de politică monetară anterioară, dar și de o cerere internă modestă, o apreciere a ratei de schimb și de anumite evoluții în ceea privește prețurile la energie și tarifele la energia electrică și gazul natural”, a afirmat Octavian Armașu.

Potrivit sursei citate, toate componentele inflației manifestă un trend descendent, inclusiv inflația de bază. „Avem mai multă volatilitate la prețurile la combustibil, care au ajuns chiar pe palier negativ în anumite perioade”, a punctat Armașu.

Guvernatorul a adăugat că BNM va continua să promoveze o politică monetară stimulativă pentru a încuraja cererea internă și totodată va urmări realizarea obiectivului său de menținere a inflației pe termen mediu în limita intervalului de variație a țintei de 5%. „Putem constata ca acel val inflaționist prin care am trecut s-a consumat și acum suntem în faza când trebuie să susținem recuperarea economică și să aducem creșterea economică la potențial”, a conchis guvernatorul BNM.  

img23009148

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!