ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat modificări la Legea voluntariatului

14:04 | 15.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege pentru modificarea Legii voluntariatului, transmite MOLDPRES. 

Proiectul a fost prezentat de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. Potrivit oficialului, documentul a fost elaborat în vederea dezvoltării voluntariatului și includerii protecției civile și apărării împotriva incendiilor în domeniile de utilitate publică, în care pot fi implicați voluntari. 

În acest sens, va fi îmbunătățit nivelul productivității și eficienței serviciilor de utilitate publică acordate, pentru motivarea cetățenilor să desfășoare activități de voluntariat în domeniul protecției civile și apărării împotriva incendiilor. 

Potrivit notei informative la proiect, intemperiile înregistrate pe parcursul ultimilor ani au demonstrat că populația nu este pregătită să reacționeze în cazul producerii situațiilor excepționale și situațiilor de urgență. Totodată, dacă ar fi existat voluntari pregătiți, consecințele acestor situații ar fi fost mult mai reduse, susțin autorii proiectului.

Urmare a lansării în anul 2013 a Programului de consolidare a serviciului salvatori și pompieri în localitățile rurale, au fost create 80 de posturi teritoriale de salvatori și pompieri, inclusiv pe bază de voluntariat, care asigură intervențiile în circa 290 de localități.

Datele statistice arată că doar pe parcursul primului semestru al anului curent, pe teritoriul Republicii Moldova au fost desfășurate peste 10 mii de misiuni de serviciu ale echipelor de intervenție în vederea lichidării consecințelor situațiilor de urgență și excepționale, dintre care 586 de către posturile teritoriale de salvatori și pompieri voluntare.

img23009188

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!