ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EcoContact participă la Forumul Societății Civile al Parteneriatului Estic

09:16 | 16.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. Asociaţia EcoContact participă la cea de-a 15-a reuniune anuală a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic, care se desfășoară la Bruxelles, în perioada 14 – 16 noiembrie. Agenda întrunirii prevede intensificarea colaborării dintre Uniunea Europeană, statele membre ale UE, guvernele și societatea civilă din Parteneriatul Estic, cu un accent deosebit pe domeniul vital al bunei guvernanțe și al statului de drept, transmite MOLDPRES.

Evenimentul a adunat peste 250 de reprezentanți ai organizațiilor societății civile, precum și factori de decizie din cadrul Parteneriatului Estic și din UE, pentru a discuta despre viitoarea formă a cooperării multilaterale din cadrul platformei, despre rolul societății civile și despre modul în care se poate asigura durabilitatea Parteneriatului Estic.

În debutul reuniunii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj video în care a menționat că acest eveniment este un bun prilej pentru a reflecta asupra valorilor pe care Parteneriatul Estic le oferă societății și oamenilor. Totodată, șefa statului a subliniat că societatea civilă reprezintă coloana vertebrală a societății democratice și joacă un rol esențial în apărarea democrației și în promovarea reformelor, constituind vocea celor care caută schimbări.

"În cadrul reuniunii sunt abordate subiecte ce vizează evaluarea schimbărilor care au avut loc în cadrul politicii Parteneriatului Estic și în regiune după declanșarea războiului în Ucraina; atacurile cibernetice și amenințările hibride, inclusiv modul în care UE și țările din Parteneriatul Estic se pot consolida reciproc printr-o cooperare mai strânsă. Totodată, s-a discutat despre mediu favorabil pentru societatea civilă, valorile europene și rolul acesteia în procesul de integrare europeană. În mod special, au fost  menționate eforturile de explorarea a sinergiilor dintre politica Parteneriatului Estic și agenda de extindere, inclusiv consolidarea cooperării cu Balcanii de Vest și Asia Centrală", indică EcoContact.

EcoContact a participat în calitate de membru în Grupul de Lucru nr.3 al Platformei Naționale ”Mediul, schimbările climatic și securitatea energetică”, care vizează încurajarea cooperării și a schimbului de experiență privind problemele de guvernanță de mediu, schimbările climatice și green economy.

img23009209

img23009209

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!