ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCI marchează 30 de ani de activitate

12:45 | 16.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. În luna noiembrie 2023, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional (CACI) de pe lângă Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova marchează 30 de ani de activitate. Cu această ocazie, astăzi la Chișinău a fost organizată o conferință practico-științifică în cadrul căreia au fost analizate avantajele arbitrajului ca formă alternativă de soluționare a litigiilor, transmite MOLDPRES.

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a afirmat că, în prezent, circa 80 la sută dintre litigiile de comerț sunt soluționate pe cale arbitrală. „Fiind o modalitate rapidă și eficientă de soluționare a conflictelor, arbitrajul trebuie și mai mult promovat și aplicat în practică. Ministerul Justiției este deschis să ne conjugăm eforturile ca să accelerăm procesul de fortificare și de promovare eficientă a arbitrajului ca instituție cheie de soluționare extrajudiciară a disputelor, fapt care în timp, sunt sigură că va duce la decongestionarea volumului de muncă al instanțelor de judecată”, a punctat oficialul.

Președintele CACI, Dumitru Postovan, arbitru internațional, a comunicat că arbitrajul are mai multe avantaje. Acesta permite companiilor să economisească timp și bani, fiind totodată confidențial și mai puțin formal. Potrivit sursei citate, instituția examinează anual circa 130 de litigii naționale și internaționale, având ca părți în litigii oameni de afaceri din peste 30 de state. „Potențialul instituției arbitrajului este cu mult mai mare, ori lista arbitrilor aprobată de CCI include peste 60 arbitri interni și internaționali”, a specificat Dumitru Postovan.

Vicepreședintele CCI, Natalia Calenic, a afirmat că arbitrajul include cheltuieli mai reduse și o procedură de soluționare mai rapidă. „Cu toate acestea, constatăm că arbitrajul în Republica Moldova nu este suficient de bine cunoscut de către antreprenori. Conferința a reunit toata părțile interesate, mediul de afaceri, membri ai CCI, antreprenori pe care îi încurajăm să apeleze la arbitraj ca formă alternativă de soluționare eficientă și rapidă a litigiilor economice și comerciale”, a afirmat Natalia Calenic.

Conferința practico-științifică „Arbitrajul în Republica Moldova la 30 de ani” se desfășoară pe parcursul a două zile la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Astăzi la eveniment au participat agenții economici (manageri, reprezentanți ai serviciilor juridice, alte persoane interesate), iar mâine sunt așteptați arbitrii și profesioniști în domeniu, care vor aborda subiecte actuale în domeniul procedurii de arbitraj, problemele cu care se confruntă tribunalul arbitral în procesul  de examinare a litigiilor. Un subiect aparte care urmează a fi pus în discuție este interacțiunea arbitrajului cu instanțele de judecată prin prisma contestării și desființării  hotărârii arbitrale, a recunoașterii și executării lor. Pentru dezbaterea acestor probleme au fost invitați judecători și avocați.

CACI face parte, începând cu anul 2003, din Grupul de Arbitraj al statelor Europei Centrale și de Est de pe lângă Camera Internațională de Comerț din Paris. Instituția are încheiate Acorduri bilaterale de colaborare cu instituții similare din mai multe state.

img23009216

img23009216

img23009216

img23009216

img23009216

img23009216

img23009216

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!