ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzeul Patrimoniului Cultural din Taraclia prezintă picturi ale bulgarului basarabean Nikolay Kotoman

14:02 | 16.11.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. Picturile artistului autodidact de origine bulgară Nikolay Kotoman pot fi văzute până la 1 decembrie în Galeria de artă Dimitar Peychev din Taraclia. Cele 26 de pânze prezintă în principal peisaje din locul de naștere al artistului și naturi moarte, transmite BTA.

Directorul Muzeului Patrimoniului Cultural Taraclia, Tatiana Nekit, care este și organizatoarea evenimentului cultural, a declarat pentru BTA că expoziția a fost organizată cu ocazia Zilei bulgarilor basarabeni, care este sărbătorită pe 29 octombrie.

"Am vrut să prezentăm creativitatea unuia dintre noi, un bulgar din Basarabia, pentru a le arăta pământenilor că oamenii noștri sunt talentați și au sete de creativitate", a spus Nekit. "În prezent, negociem cu el ca să-și doneze picturile orașului, așa cum a făcut artistul Dimitar Peychev, care este un artist popular în Ucraina și Moldova", a mai spus Tatiana Nekit.

Nikolay Kotoman s-a născut în 1954 în Altai. Este inginer la o vinărie  din Taraclia. El a explicat că job-ul său este, de asemenea, unul creativ și necesită multă imaginație.

"Obișnuiam să pictez diferite simboluri pe unul dintre pereții casei din curtea mea. Am trecut pe hârtie după ce fiica mea mi-a trimis vopsele acrilice de foarte bună calitate și scumpe. Ea mi-a arătat picturile unui artist din Bulgaria, care mi-a dat "aripi" cu evaluarea sa. În patru ani, am pictat aproximativ 67 de tablouri, dintre care 26 sunt prezentate în expoziție, iar aproximativ 40 au fost date prietenilor și rudelor", a spus pictorul.

"Nu-mi vând picturile; le ofer gratis. Comercializarea lor ar "ucide" inspirația mea. Nu poate fi vorba despre bani, arta și sufletul meu nu sunt de vânzare", a remarcat Kotoman.

Această știre este selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către MOLDPRES, conform acordului de colaborare dintre agenţii 

img23009220

img23009220

img23009220

img23009220

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!